Direct naar artikelinhoud

Slagkracht conservatieven in Hooggerechtshof vergroot

Afgelopen nacht benoemde president Trump een nieuwe opperrechter aan het Hooggerechtshof. De vraag was niet of maar hoe conservatief de genomineerde zou worden.

De negen opperrechters van het Supreme Court worden levenslang benoemd door de president. Als er een zitje vrijkomt benoemt die dan ook meestal iemand die ideologisch nauw met hem is verwant. Tot begin 2016 golden vier rechters als progressieven, vier als conservatieven en kon één centrumfiguur een sleutelrol spelen.

Omdat de nieuwe opperrechter op de stoel komt te zitten van conservatief Antonin Scalia, die bijna een jaar geleden overleed, lijkt er op papier niet zo veel te veranderen. In de praktijk is deze benoeming richtinggevend voor de juridische koers van het Witte Huis en de wijzigingen die het Hooggerechtshof de komende jaren nog te wachten staan.

Door de leeftijd van enkele opperrechters is de kans groot dat Trump in zijn ambtstermijn nog minstens één opperrechter mag benoemen. Dan kan hij de balans laten overhellen in het voordeel van de 'originalisten', die de grondwet letterlijk interpreteren.

In zijn campagne beloofde Trump de benoeming van zulke conservatieven, die onder meer het recht op abortus willen terugschroeven en het recht op vrij wapenbezit verruimen. Ook kan hij magistraten zoeken die het eens zijn met zijn huidig migratiebeleid, want de kans is groot dat de aanvechting van omstreden maatregelen zoals het inreisverbod voor moslims uit zeven landen door het hoogste rechtsorgaan moet worden beslecht.

Wie Trump benoemde leest u op demorgen.be