Direct naar artikelinhoud

Nieuwe gezichten aan top, Tobback naar achtergrond

Een nieuwe voorzitter, een nieuw elan. Daar horen ook nieuwe gezichten bij. Oud-ministers Monica De Coninck en Renaat Landuyt verdwijnen uit de partijtop. Voor aftredend voorzitter Bruno Tobback wacht de woestijn.

"Trek het u niet aan, u was een fantastische voorzitter." Een militant stapt op Bruno Tobback af en sluit hem in de armen. Ondanks de bakken kritiek van de voorbije weken, krijgt de Leuvenaar nog steun van de basis.

Tobbacks nederlaag was niet verpletterend, maar wel duidelijk. Hij haalde net geen 23 procent van de stemmen bij de sp.a-voorzittersverkiezingen. "Beter dan sommigen hadden voorspeld, veel minder goed dan ik zelf had gehoopt", zegt hij zelf.

Hij toonde zich een sportieve verliezer, was niet te beroerd om zijn kop te laten zien op receptie achteraf en stond de pers uitgebreid te woord. "De leden hebben John een duidelijk mandaat gegeven, dat is goed voor de partij."

Maar wat nu? Tobback is de eerste zetelende sp.a-voorzitter die door de leden wandelen wordt gestuurd. Zelf zegt hij kandidaat te zijn voor niets, maar beschikbaar voor alles. Maar de opties zijn beperkt.

Zo goed als niemand van zijn sp.a-collega's in het Vlaams Parlement zit te wachten op hem als nieuwe fractieleider. "Dat zou een slecht signaal zijn na zijn nederlaag", klinkt het. Een andere 'troostprijs' is niet voorhanden, waardoor hij allicht gewoon Vlaams Parlementslid blijft.

Hem wacht een tocht door de woestijn, waar hij zich zelf zal moeten heruitvinden. Iets waar zijn voorgangster Caroline Gennez ook hard aan werkte (en nog steeds werkt). "Maar we gaan zijn talent niet weggooien", zegt Crombez.

De nieuwe voorzitter beseft tegelijk dat zijn inhoudelijk vernieuwing zich ook moet doorzetten op het vlak van personeel. Daarom maakt hij zelf plaats voor nieuw talent. Hij kondigt aan "zo snel mogelijk" ontslag te nemen als Vlaams Parlementslid en als fractieleider. Zo kan hij zich volledig concentreren op zijn taak als voorzitter.

Een mogelijke naam om Crombez als fractieleider op te volgen, is Joris Vandenbroucke, voormalig kabinetschef van Freya Van den Bossche. De kersverse voorzitter is vol lof over hem. Toppers zoals Ingrid Lieten, Caroline Gennez of Freya Van den Bossche missen dan weer de ambitie of de interne steun om zich kandidaat te stellen. En of Yasmine Kherbache, onlangs nog geplaagd door gezondheidsproblemen, staat te trappelen, is maar zeer de vraag.

Exit Monica De Coninck

Dat er werk gemaakt wordt van de personele vernieuwing bleek ook uit het nieuwe partijbureau, waar op het congres ook voor werd gestemd. Brugs burgemeester en oud-minister Renaat Landuyt zit bijvoorbeeld niet langer in het orgaan dat wekelijks de partijlijn bepaalt.

Maar vooral, Monica De Coninck, nog minister in de vorige regering, is er niet meer bij. Zo lijkt ze ook definitief het onderspit te delven in de machtsstrijd om het socialistische leiderschap in Antwerpen. Die saga, die bovenop de moeizame voorzitterscampagne kwam, lijkt sinds gisteren ook beslecht.