Direct naar artikelinhoud

BBC-hoofdredacteur stapt op door Saville-schandaal

De BBC krijgt het alsmaar harder te verduren in het pedofilieschandaal rond zijn voormalige sterpresentator Jimmy Savile van Top of the Pops.

Peter Rippon, de hoofdredacteur van Newsnight, zette een stap opzij nadat duidelijk is geworden dat zijn prestigieuze duidingsprogramma vorig jaar niets heeft gedaan met de klachten rond Savile, die meer dan tweehonderd minderjarigen zou misbruikt hebben. De feiten kwamen vorige maand aan het licht door een documentaire van de commerciële zender ITV.

Rippon had na het uitzenden van die ITV-documentaire eerst nog verklaard dat Newsnight de zaak-Savile om inhoudelijke redenen had laten vallen en dat hun onderzoek in de eerste plaats gericht was op mogelijk falen van politie en gerecht. Ondertussen hebben BBC-journalisten die versie van de feiten tegengesproken.

Het BBC-programma Panorama zond gisteren ook een reportage over de zaak uit en ging na hoeveel de redactie van Newsnight over Savile wist. Onder meer de Newsnight-producer verklaarde in de reportage dat hij Rippon had gewaarschuwd dat de BBC van een doofpotoperatie zou beschuldigd worden als ze de zaak-Savile zouden laten vallen. "We werden niet gevraagd meer bewijs of zo te vinden. We werden niet gevraagd om meer mensen voor de camera te laten getuigen. Ons werd gewoon gezegd het verhaal te laten vallen."

De BBC is ondertussen twee onderzoeken begonnen: eentje over Savile zelf, maar ook een over Newsnight. De Britse openbare omroep gaf alvast aan dat Rippons eerste uitleg onvoldoende en niet correct was. Door zijn functie neer te leggen wil Rippon ervoor zorgen dat de BBC het onderzoek volledig kan uitvoeren.

Ook premier David Cameron liet zich gisteren uit over de affaire en was daarbij erg kritisch voor de BBC. "De gebeurtenissen van vandaag (het ontslag van Rippon, JDB) zijn zorgwekkend omdat de BBC zijn uitleg over waarom Newsnight niets met Jimmy Savile gedaan effectief veranderd heeft", ging Cameron in op de beschuldigingen van een doofpotoperatie. "Dit zijn serieuze vragen die moeten beantwoord worden." George Entwistle, de nieuwe grote baas van de BBC, verschijnt donderdag voor het parlement.