Direct naar artikelinhoud

VRT verliest ook Gilles De Coster aan Woestijnvis

Net na Sofie Lemaire ruilt ook Gilles De Coster de VRT voor Woestijnvis. Is de omroep niet opgewassen tegen de lokroep van de vissen?

Een bewogen ochtend was het voor Gilles De Coster (31). Eerst moest hij samen met Sara Van Boxstael een moeilijke uitzending van De ochtendpresenteren op Radio 1 over het Zwitserse busdrama, nog geen twee uur later maakte hij bekend dat hij de openbare omroep zal verlaten. Een verlies voor de nieuwsdienst en Radio 1, want de De Coster geldt als een van de grote talenten van het huis. Samen met Lisbeth Imbo was hij al jarenlang de stem van De ochtend, terwijl hij in juli er ook nog eens de radio-uitzendingen over de Ronde van Frankrijk bijnam.

Wat De Coster voor Woestijnvis zal doen, is nog niet duidelijk. "Er zijn verschillende ideeën, maar het is nog te vroeg om daar nu al meer over te zeggen", zegt programmadirecteur Olivier Goris. Met het profiel van De Coster - een goede en geloofwaardige interviewer die bij De ochtend elke dag bewees snel op de actualiteit te kunnen inspelen - lijkt het voor de hand te liggen dat hij zal opduiken in de actualiteitsgerichte dagelijkse talkshow waar onder meer Mark Uytterhoeven aan werkt. Goris noch De Coster, die gisteren geen uitleg wou geven bij zijn overstap, wilde daarop ingaan.

De VRT besliste gisteren wel meteen dat Gilles De Corte niet langer De ochtendmag presenteren. Vanaf vandaag is hij niet langer personeelslid van de VRT. "Een logische beslissing als iemand een exclusiviteitscontract bij een andere omroep tekent", zegt VRT-woordvoerder Björn Verdoodt. Vandaag en morgen nemen Sara Van Boxstael en Joris Vergeyle het over, volgende week was het sowieso de beurt aan Lisbeth Imbo en Jonas Muylaert. "Dat geeft ons de kans om ondertussen een nieuwe presentator te vinden", zegt Diane Waumans, het nethoofd van Radio 1. "We zullen dit heus wel overleven, al blijft het natuurlijk heel erg jammer dat een talent en fijn iemand als Gilles vertrekt."

Jong talent

Na Studio Brussel-presentatrice Sofie Lemaire vorige week is De Coster het tweede jong radiotalent van de VRT dat niet kon weerstaan aan de verleiding van Woestijnvis en hun plannen met VT4. Vorig jaar was er ook al Liesbet Vrieleman, die de nieuwsdienst verliet om programmadirecteur te worden van SBS Belgium (VT4 en VIJFtv), het tv-bedrijf dat net als Woestijnvis eigendom is van De Vijver Media. Ook andere personeelsleden verruilden de voorbije maanden de VRT voor andere mediabedrijven.

Heeft de VRT een probleem om talent bij zich te houden? Bijvoorbeeld bij Vrieleman en Dirk Abrams, die naar het productiehuis deMENSEN vertrok, luidde het dat de VRT veel te laks was omgegaan met hun verzuchting om iets anders te kunnen doen. Bij Gilles De Coster is dat niet het geval, valt op de nieuwsdienst te horen. Hij had niet aangegeven dat hij iets anders wilde doen, de lokroep van Woestijnvis was gewoon te sterk.

"Die overstappen zijn jammer, maar ze zijn het gevolg van ons beleid", reageert woordvoerder Björn Verdoodt. "Meer dan andere mediabedrijven zijn wij een kweekvijver van jong talent. Gilles is daar een goed voorbeeld van: op korte tijd is hij doorgegroeid tot een van de dragende stemmen van Radio 1. Hij heeft natuurlijk het talent, maar wij hebben hem daarin ook ondersteund en begeleid. Als andere omroepen op zoek zijn naar mensen, dan is het ook logisch dat ze in eerste instantie naar ons kijken."

Dat die talenten overstappen op een moment dat ze tot volle ontbolstering komen, is dan wel erg zuur. Een gevolg van de VRT-structuur en het starre personeelsbeleid die niet te vergelijken zijn met die van bijvoorbeeld een productiehuis? VRT-CEO Sandra De Preter gaf al aan dat ze daar werk van zal maken, al beseft ze ook dat dat een project van lange duur is. "We werken daar elke dag verder aan", zegt Verdoodt. "Maar je mag niet vergeten dat veruit de grootste groep talentvolle mensen zich wel verbonden voelt met ons en bij ons blijft."

Intussen blijft het onduidelijk of de VRT vanaf het najaar nog een beroep zal doen op Woestijnvis. Nadat De Vijver Media in april vorig jaar VT4 en VIJFtv kocht, gaf de VRT aan dat een samenwerking met het productiehuis alleen nog mogelijk zou zijn op voorwaarde dat Woestijnvis kon aantonen dat het volledig autonoom werkte van De Vijver Media. Met zo'n Chinese Muur wil men vermijden dat gevoelige informatie over nieuwe VRT-programma's meteen doorvloeit naar VT4.

Bijna een jaar later is het ook voor Woestijnvis nog steeds niet duidelijk wat dat in de praktijk betekent. Bij het productiehuis wacht men al een tijdje op een gesprek daarover met de top van de openbare omroep. Hierdoor is het ook nog steeds niet duidelijk of er nog een nieuw seizoen komt van Belga Sport. Bij de scheiding vorig jaar was er bepaald dat er nog een reeks zou komen in het najaar van 2012, maar of die afspraak nagekomen wordt, is nog niet duidelijk. Bij Canvas is er alvast nog geen nieuwe reeks gepland.

Of een samenwerking voor Belga Sport of andere programma's nog mogelijk is, is onzeker. Niet alleen de recente transfers zijn slecht gevallen aan de Reyerslaan, men vermoedt ook de hand van De Vijver Media-baas Wouter Vandenhaute in de plotse discussie die enkele weken geleden was ontstaan rond het derde VRT-kanaal.

Ook bij de raad van bestuur staat men niet te springen om nog in zee te gaan met Woestijnvis. "Principieel is een samenwerking zeker nog mogelijk", zegt voorzitter Luc Van den Brande. "Maar in de praktijk zal dat wellicht heel wat moeilijker liggen."