© RR

Duitser krijgt 30 maanden cel voor diefstal van 2 iPhones in Tongeren

Een 30-jarige man met Roemeense nationaliteit uit Duitsland werd woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden en een geldboete van 1.600 euro voor de diefstal van twee iPhones uit de Orange-winkel in Tongeren. Hij was chauffeur en dropte twee jonge kinderen bij de shop om de klus te klaren. De man maakte deel uit van een georganiseerde bende die aan de lopende band dure telefoons steelt uit GSM-winkels in ons land.

Op 14 september 2018 reed de dertiger met zijn blauwe Seat doorheen het centrum van Tongeren, samen met twee kinderen op de achterbank. Bij de Orange-shop stapten de twee jonge dieven uit. De knaapjes liepen de winkel binnen, grepen twee iPhones uit de rekken en zetten het op een lopen. De winkelbediende die de twee achternaliep, zag nog net hoe ze in de Seat sprongen, die met gierende banden op de vlucht sloeg. Na een zoektocht kon de auto, met de dertiger als chauffeur, toch onderschept worden nadat hij zich had vastgereden.

Uitbuiting

“Het voertuig stond geseind voor meerdere diefstallen in onder andere Eupen, Luik, Hasselt, Aalst en Brussel. In de gsm van de man stonden opzoekingen over telefoonwinkels in de buurt. Hij maakt duidelijk deel uit van een bende die werkt met verschillende bestuurders die rondrijden met minderjarige kinderen om doelbewust diefstallen te plegen”, aldus de procureur tijdens de zitting in maart. Ook de rechter is in zijn vonnis overtuigd dat de man deel uitmaakt van een organisatie. “Hij had de vaste wil om van die groep deel uit te maken. Ze hanteerden telkens een gelijkaardige modus operandi en hadden telkens de Seat Ibiza ter beschikking die naar believen werd ingezet.”