Direct naar artikelinhoud

Meeusen urenlang ondervraagd, dokter Mertens buiten verdenking

De zaak-Chris Mertens krijgt voor veldrijder Tom Meeusen stilaan een venijnig kantje. Na een ondervraging van drie uur lijkt het alsof Meeusen stilaan op de beklaagdenbank moet plaatsnemen.

Over de inhoud van het verhoor kon niet worden gepraat. Ploegleider Hans van Kasteren en Tom Meeusen, die met ruim anderhalf uur vertraging dan toch op de afspraak was voor de geplande persconferentie van zijn ploeg, bleven het maar herhalen. Want zondag is er het Belgisch kampioenschap veldrijden in Mol. Daar zou het gisteren natuurlijk niet over gaan. Hoe graag Van Kasteren dat ook wilde.

Tom Meeusen heeft tegenwoordig wel iets anders aan zijn hoofd. Maandag werd hij ondervraagd door procureur Jaak Fransen van de Belgische wielerbond. Gisteren om twee uur in de namiddag meldde hij zich bij het parket van Leuven voor een ondervraging die ruim drie uur zou duren. "Ze behandelden mij als een beschuldigde", zei Meeusen. "Ze probeerden mij te laten bekennen. Ik heb niets te verbergen. Ik heb verteld wat ik dacht dat goed was."

Vragen gingen over hemzelf en over dokter Chris Mertens, waar Meeusen een klant is. Het parket opende een onderzoek naar de praktijken van dokter Mertens. Tien dagen geleden werd ook de camper van Tom Meeusen staande gehouden. De camper werd grondig onderzocht. "Ik wist helemaal niet waar het om ging. Ik wist toen niet dat er een verband was met dokter Mertens", maakte Meeusen duidelijk.

Meeusen heette eerst een getuige te zijn in het onderzoek. Toch is hij de enige die door het parket van Leuven verder wordt verhoord. "Ze laten uitschijnen dat ze bezwarende feiten hebben tegen mij", zei hij over de ondervraging. Meeusen was behoorlijk aangeslagen. Waarvan hij dan precies wordt beschuldigd? "Daar kan ik moeilijk op antwoorden. Ik ga bij dokter Mertens, dat is waar. Maar ik weet niet waarom ze mij eruit pikken."

Van het parket kreeg Meeusen de raad mee om niet met de pers te spreken. Ploegleider Hans van Kasteren drong er bij zijn renner op aan om dat toch te doen. "Hij heeft niks te verbergen. We stoppen hem niet weg", klonk het.

Toch zal Meeusen zich zo goed als zeker moeten verantwoorden bij de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond, voor inbreuken op de dopingregelgeving. De verwijzing laat allicht nog enkele weken op zich wachten, tot het dossier tegen de veldrijder is afgerond. Maar dat het tot een dopingzaak komt, lijdt weinig twijfel.

Chris Mertens, de in opspraak gekomen dokter die aanvankelijk de spilfiguur leek, is na ondervraging niet in verdenking gesteld. "Gelet op zijn beroepsgeheim en de essentiële principes van een lopend gerechtelijk onderzoek wenst dokter Mertens geen verdere publieke verklaringen af te leggen", klonk het bij zijn advocaten. Zij beklemtoonden dat hun cliënt zijn verdere volledige medewerking verleent aan het onderzoek.

Twee weken geleden viel het gerecht binnen in de praktijk van Mertens. Ze namen medische dossiers, gebruikte spuiten en zakjes bloed in beslag. De hele zaak lekte pas uit toen Meeusen uit de selectie voor de Wereldbekercross in Rome werd geweerd.