Direct naar artikelinhoud

Jackpot Amy

De discografie van zangeres Amy Winehouse mag dan wel niet langer zijn dan twee albums, het heeft de Britse rebel wel een portemonnee van dik 10 miljoen pond (ruim 11 miljoen euro) opgeleverd. Een spaarcentje dat normaal gezien op rekening van pa, ma en broer Winehouse wordt gestort. Inclusief eindeloze rente. Een nieuwe plaat, een kledinglijn en tientallen nog te verschijnen boeken: Amy Winehouse, eeuwig platina.

door matthias declercq

Twee albums heeft Amy Winehouse gemaakt, Frank en Back to Black, waarbij de eerste pas vlot verkocht na de tsunamiverkoop van de tweede. Een beginnende carrière omzeggens, maar wel eentje die een enorme financiële turn-over heeft gerealiseerd. De erfenis van popdiva Winehouse wordt geschat op ruim 11 miljoen euro. Een bedrag waar de familie Winehouse garen bij spint. Niet haar ex-man Blake Civil-Fielder, die op geen penny moet rekenen. Ieder plaatje op de radio of elke cd bij de platenboer doet de erfenis aandikken. Ook platenlabel Universal rouwt om het verlies van een van zijn paradepaardjes, maar alle sentiment ten spijt betekent het overlijden een boost voor de platenverkoop. Ook in ons land.

Willy Sommers zou het de 'Supertip van de week' noemen: vanuit het niets de top tien binnengedoken. Back to Black, de monsterplaat die haar eeuwige roem opleverde, verdween eind 2008 uit de Vlaamse Ultratop 100, maar kwam afgelopen zondag, amper een dag na de bekendmaking van Winehouse' dood, plots terug piepen. "Alle grote verdeelcentra hebben extra cd's besteld", vertelt Koen Goossens van Universal. "Back to Black en Frank waren niet meer voorradig. Om aan de vraag te voldoen worden nu 15.000 extra cd's geperst in Duitsland voor de Belgische markt. Die worden eind deze week in de rekken verwacht." In de VS ging het album deze week al 37.000 keer over de toonbank, dat is meer dan de afgelopen drie jaar samen. De spectaculairste stijging is die op het internet. 'Rehab' werd in een paar dagen tijd 111.000 keer gedownload.

"Sinds haar dood is de verkoop van haar cd's met 40 procent gestegen", zegt Valère Somers van Mediamarkt. "Zonder dat we daar een speciale promoactie rond hebben gebouwd. Het zijn gewone, spontane aankopen. En de teller blijft maar lopen. De situatie is gelijkaardig aan die met Michael Jackson. Ook zijn repertoire verkocht plots bijzonder goed, al weet ik niet hoe lang de populariteit van Winehouse zal aanhouden. Waarschijnlijk minder lang dan die van Michael Jackson."

Meer nog dan de verkoop van de huidige albums wordt het kijken naar de toekomst. Een derde plaat hangt al weken/maanden/ jaren in de lucht en zou eind 2011 effectief in de rekken liggen. "Of dat een best-of wordt, een plaats met nieuwe nummers of een boel demo's, dat weet ik niet", vervolgt Goossens. "Maar dat de plaat er komt, is ons bevestigd."

Voer voor biografen

Zelfde verhaal bij kledingfabrikant Fred Perry, nog zo'n melkkoe. Eind 2010 schakelde Perry de rockchick in voor de creatie van een speciale modelijn. Winehouse ontwierp een reeks retrokleedjes voor de herfstcollectie 2010. Er zit evenwel nog een voorraad confectie vintage Winehouse aan te komen. In interviews gaf de zangeres zelf aan betrokken te zijn bij de collecties tot en met winter 2012. Fred Perry wil nu overleggen met de familie en het management van Winehouse over de concrete uitwerking van de kledinglijn.

De piekende populariteit van wijlen Winehouse doet denken aan de ware hype na de dood van Michael Jackson. Ook hij bestormde opnieuw de charts, ook zijn erfenis bleek een eindeloze rente. Een mercantiele steekvlam die de erven van de King of Pop het eerste anderhalf jaar na zijn dood 229 miljoen euro opleverde. Jackson kon wel teren op een rijk palmares en een intrigerende levensloop.

Dat eerste heeft Winehouse niet, het tweede wel. Ook in boekvorm. Pas 27 en toch al voer voor biografen. In 2008 schreef Nick Johnstone de grillen van de zwartharige neer in Amy Amy Amy: The Amy Winehouse Story. Ook uitgeverij Manteau publiceerde al een biografie. "Die is uitverkocht", vertelt Lies Maes van Manteau. "De kans is groot dat het boek straks opnieuw in pocketversie verschijnt. Nu we de rechten in ons bezit hebben, gaan we die waarschijnlijk ook gebruiken. Waarom niet? Dit is een uitzonderlijke situatie."