Direct naar artikelinhoud

Filmfestival Gent zet Martin Scorsese in de kijker

Of hij zelf ook naar de Arteveldestad komt, is nu nog onduidelijk, maar de bij leven al legendarische Amerikaanse filmmaker Martin Scorsese (70) zal in ieder geval via beeld, woord en muziek sterk aanwezig zijn op de veertigste editie van het Filmfestival Gent.

Tijdens een voorjaarspreview werd gisteravond een tipje van de programmasluier voor de veertigste editie (van 8 tot 19 oktober) opgelicht. De traditionele filmtentoonstelling in het Caermersklooster is dit jaar gewijd aan de beroemde regisseur Martin Scorsese, wiens doorbraakfilm Mean Streets al in 1975 vertoond werd op het Filmfestival Gent, dat toen nog het Filmgebeuren heette. Op de tentoonstelling zal onder meer een kopie van De kruisdraging van Jeroen Bosch (waarvan het origineel zich in het Musem voor Schone Kunsten van Gent bevindt) te zien zijn, omdat dit schilderij als inspiratie fungeerde voor The Last Temptation of Christ.

De geest van Scorsese zal ook merkbaar zijn in de festivalfocus, die dit jaar op de American Independent Cinema gericht wordt. Net als Scorsese zijn veel inmiddels beroemde filmmakers, zoals Steven Soderbergh, de gebroeders Coen, Brian De Palma, Francis Ford Coppola en Spike Lee, hun carrière begonnen als indiefilmers vooraleer ze door de grote Hollywoodstudio's, de zogenaamde 'majors', werden opgemerkt. In de sectie American Independents wordt onder andere Don Jon's Addiction vertoond, het regiedebuut van acteur Joseph Gordon-Levitt, over een jonge man die verslaafd is aan internetporno, waar zelfs de charme van Scarlett Johansson niet tegen opgewassen blijkt.

Het oeuvre van Martin Scorsese staat tenslotte ook centraal in een van de filmmuziekconcerten (op donderdag 17 oktober in De Bijloke), waarop het Brussels Philharmonic (dat eerder al met Scorsese samenwerkte voor de score van The Aviator) symfonische muziek zal uitvoeren van filmcomponisten als Bernard Herrmann, Elmer Bernstein en Howard Shore.

Tijdens het dertiende World Soundtrack Awards-concert (op zaterdag 19 oktober in Het Kuipke) wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan de hoogebejaarde Italiaanse componist Riz Ortolani (81), die recent weer in de belangstelling kwam door het gebruik van zijn muziek in enkele films van Quentin Tarantino.

Wissel van de macht

Aan de samenstelling van de internationale jury wordt nog volop gewerkt, maar de Vlaamse cineaste Fien Troch en de Hongaarse veteraan István Szabó, bekend van Mephisto en Oberst Redl, hebben hun deelname reeds toegezegd.

Bij deze jubileumeditie zal voormalig gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle, na een festivalcarrière van meer dan dertig jaar, van aan de zijlijn moeten toekijken, want hij werd enkele maanden geleden door het triumviraat van zakelijk leider Bart Vandesompele, artistiek directeur Patrick Duynslaegher en programmator Wim De Witte naar de uitgang geloodst. Als doekje voor het bloeden werd hij door de raad van bestuur tot erevoorzitter benoemd. Om de aflossing van de wacht/macht zichtbaar te maken werd alvast gekozen voor een nieuw festivallogo, dat geel-zwart kleurt en waarin nu een strakke, statische paardenkop figureert in plaats van het galopperende paard van voorheen. Later dit jaar volgt ook een nieuwe website.

www.filmfestival.be