Direct naar artikelinhoud

Het succes van Luzon ontleed

Uit zorgvuldig bijgehouden statistieken blijkt dat het al van 1971 geleden is dat Standard in een kampioenenjaar zoveel punten had na 23 matchen. 54 op 69: Luzon ligt zo vijf punten voor op Preud'homme in 2007-2008 en Bölöni in 2008-2009.

De eerste pijler van Luzons succes is het potentieel waarover hij beschikt. Een mix van technische verfijning, snelheid, power en ervaring die verder reikt dan de elf op het veld. Zie de wedstrijd van vrijdagavond op Daknam. Kanu, Buyens, Carcela en De Camargo als bankzitters achter de hand houden en Bulot zelfs thuis laten: naar Luikse normen is dat een weelde die geen voorganger van de Israëliër gekend heeft.

Kwaliteit en kwantiteit volstaan echter niet om gegarandeerd succes te oogsten. Even belangrijk is de groepsgeest. Luzon heeft zijn eigen verschroeiende passie aangewend om die spirit bij Standard op de spits te drijven. Daarbij geholpen door de stimulans van de leiderspositie die de Rouches sinds het begin van het seizoen bezetten. Akkoord: Luzon gaat soms tekeer als een bezetene. En dan? "Liever dát dan een passieve coach. Die belevenis langs de zijlijn helpt je als speler over moeilijke momenten heen", zei Olivier Doll ons voor de aftrap op Lokeren. Doll kan het weten. Hij heeft meer dan 400 matchen in eerste klasse gespeeld en Johan Boskamp bij Anderlecht meegemaakt.

Luzon doet meer dan aanwakkeren. Geloof hem niet als hij verklaart geen aandacht te besteden aan de tegenstander. Binnen de kring van de technische staf wordt elke wedstrijd tot in de kleinste details voorbereid. "Ik denk dat hij daar evenveel zorg aan besteedt als Preud'homme", vertelde Carcela ons een tijdje geleden. "Het verschil zit hem in de manier van overbrengen. Zijn briefings zijn korter en hij kopieert de videobeelden waarop hij zich baseerde om ons toe te laten, elk voor zich, alles nog eens rustig door te nemen."

Hoewel het wedstrijdverloop nooit exact te voorspellen valt, tracht Luzon elke vorm van improvisatie te vermijden. "We trainen zelfs met tien tegen elf om destabilisatie te voorkomen als een speler rood krijgt", liet hij zich al eens ontvallen. Gemeend of niet? We zijn geneigd hem te geloven.

Niet over nacht ijs

Duchâtelet is niet over een nacht ijs gegaan toen hij Luzon aanwierf. Hij liet hem STVV ontleden en stelde hem in de gelegenheid om Standard te analyseren en achteraf zijn bevindingen voor te leggen. Luzon gaf trouwens toe dat hij in april vorig jaar op Daknam was toen de Rouches daar onder leiding van Rednic met 4-1 verloren. Dat was precies halfweg play-off I. Stond het toen al zo goed als vast dat de Israëliër de ploeg zou overnemen? De vraag stellen is er bijna op antwoorden.

Schiet Duchâtelet met Luzon straks de hoofdvogel af? Die kans neemt met de (speel)dag toe en er zal een tot nu toe ongezien Anderlecht of Club Brugge nodig zijn om Standard van zijn elfde landstitel te houden. "De druk gaat ontzettend groot zijn als we als leider de play-offs ingaan", zei Carcela onlangs. Luzon lijkt zijn Rouches voldoende maturiteit, zelfvertrouwen en bezieling te hebben ingepompt om die druk op te vangen. Hij gelooft in hen, zij geloven in hem. De weg is nog lang, maar het kan geen toeval zijn dat het verkeerslicht telkens op groen springt als hun busje een kruispunt nadert.