Direct naar artikelinhoud

Controle op buitenlandse eigendommen wordt verscherpt

Dirk Van der Maelen (sp.a): 'De niet aangegeven buitenlandse eigendommen wijzen op een grote nalatigheid van de fiscus'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

Sp.a-kamerfractieleider Dirk Van der Maelen zet zijn strijd tegen buitenlandse eigendommen van Belgen die ontsnappen aan de controle van de fiscus voort. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft beloofd om, na het onderzoek in Frankrijk, ook de controle op buitenlandse eigendommen in andere populaire vakantieoorden op te drijven. "Het gebrek aan controle op buitenlandse eigendommen illustreert de manke werking van de administratie Financiën."

De fiscus plant om het onderzoek naar niet aangegeven eigendommen van Belgen op te voeren. "In geval van een dubbelbelastingverdrag, zoals met Frankrijk, moeten de buitenlandse roerende inkomsten niet worden belast, maar bestaat er wel de mogelijkheid om informatie op te vragen die nodig is bij het innen van de belastingen. Het eigendom beïnvloedt immers de personenbelasting. Huurinkomsten uit de buitenlandse eigendommen zijn ook belastbaar", zegt Van der Maelen.

Met landen als Frankrijk, Nederland, Oekraïne en Italië heeft België administratieve akkoorden om gegevens door te spelen. Het onderzoek in Frankrijk is al gevoerd, waaruit blijkt dat er in Frankrijk alleen al 49.000 eigendommen op naam van 29.000 Belgen staan. Slechts 12.000 daarvan zijn aangegeven. "België heeft nog altijd geen gebruik gemaakt van de andere akkoorden om gegevens op te vragen. Dat wijst op een zeer grote nalatigheid van Financiën", benadrukt Van der Maelen.

Minister Reynders heeft nu beloofd om ook de akkoorden met Nederland, Oekraïne en Italië aan te wenden om het aantal buitenlandse eigendommen in kaart te brengen. "Een volgende stap is het sluiten van administratieve akkoorden met de landen waarmee het een dubbelbelastingverdrag heeft. Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje krijgen hier voorrang. Het is onbegrijpelijk dat er nog geen akkoorden bestaan met een populair vakantieoord als Spanje. Na de EU-lidstaten zijn Marokko, Turkije en Rusland de eerste gesprekspartners", zegt Van der Maelen.

De meeropbrengst die de onderzoeken in de verschillende landen opleveren, wil Van der Maelen gebruiken om de lasten op arbeid te verlagen. "Er moet een rechtvaardigere spreiding komen van de fiscale druk. De meeropbrengst die de controles opleveren, moet minstens voor de helft omgezet worden in een belastingverlaging voor de lage en bescheiden inkomens die steeds hun belastingen correct betaald hebben", aldus Van der Maelen.

Reynders zal ook meer personeelsleden op de bevoegde dienst aannemen om de onderhandelingen met belastingadministraties van andere landen te voeren. "Uit contacten blijkt dat de controles nu niet worden uitgevoerd door een groot personeelstekort", besluit Van der Maelen.