© CNN

Het is niet gemakkelijk je naam te moeten delen met Hillary Clinton of Donald Trump

Een beroemde naamgenoot hebben is niet altijd een zege. Vraag dat dezer dagen maar aan Hillary Clinton en Donald Trump, twee Amerikanen die tot vervelens toe moeten zeggen dat ze niet in de running zijn om president te worden. En dat is lang niet het enige ongemak dat zo’n gedeelde naam met zich meebrengt.

mtm

Zij organiseert festivals, hij is topman van een kankerinstituut in Virginia. Ontmoet Hillary Clinton en Donald Trump, twee Amerikanen die aan CNN vertelden hoe lastig het wel is om een presidentskandidaat als naamgenoot te hebben.

Hillary Clinton, de festivalorganisatrice

Ze is “ergens in de twintig” en houdt zoveel van festivals dat ze er haar beroep van gemaakt heeft. Dat ze dezelfde naam heeft als de Democratische presidentskandidate, is puur toeval. “Ik ben van Louisiana, zij was de first lady van Arkansas. Mijn ouders hadden op het moment van mijn geboorte nog nooit van haar gehoord.”

Toen Bill Clinton president werd in 1993, schreef de moeder van Hillary ‘jonge versie’ een brief naar de kersverse first lady. “Om haar te laten weten dat ze een naamgenoot had. Ik kreeg snel antwoord: dat ze het leuk vond en dat de twee elkaar ooit eens moesten ontmoeten.”

Er geen vuiltje aan de lucht, tot het schandaal-Lewinsky uitbrak in 1998. Hillary was toen zeven. “Ik had geen enkel benul van wat er aan de hand was. De grappen die iedereen maakte tegen me, hielden gewoon geen steek. Zulke aandacht, daar moest ik niet van weten. Ik heb mijn naam dan voor enkele maanden veranderd”, zegt de festivalorganisatrice. “Ook nu ondervind ik nog hinder door mijn naam. Mijn e-mails worden vaak genegeerd omdat ze denken dat ik campagne voer of spamberichten verstuur.”

“Ik wil mijn naam terug”

Ook op sociale media loopt niet alles van een leien dakje. “Ik word echt voortdurend getagd in foto’s van de presidentskandidate. Bij Facebook hebben ze mijn account zelf meermaals afgesloten omdat ze denken dat ik onder een valse naam opereerde. Ik heb al een kopie van mijn rijbewijs opgestuurd, maar zelfs dat helpt niet. Nu ben ik aangemeld als Hill Clinton. Maar Facebook, ik wil mijn naam terug!”

Maar op wie gaat zij volgende dinsdag eigenlijk stemmen? “Zeker niet op Trump, want ik ben bang van hem. Maar eigenlijk is het voor mij sowieso een ramp. Als Hillary verkozen wordt tot presidente, zal mijn leven alleen maar erger worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dokter Donald

Donald Trump werkt al meer dan 40 jaar in de medische sector en is momenteel de ceo van het Inova Schar-kankerinstituut in Virginia.

De dokter hoorde eind jaren 70 voor het eerst van zijn bekende naamgenoot, op het moment dat de vastgoedmagnaat in de tabloids begon op te duiken. De twee hebben elkaar in de loop der jaren meermaals ontmoet. In 2010 kreeg Dokter Donald nog een telefoontje van The Donald, met de vraag of hij er niet voor kon zorgen dat de zoon van een goede vriend aan medische proeven mocht deelnemen. “Maar uiteindelijk hadden we geen van beide een invloed op die beslissing, en dat is maar goed ook.”

Toch wilde de dokter ook zijn graantje meepikken. “Ik moet toegeven dat ik Trump meermaals opgebeld heb met de vraag of hij niet naar een van onze fundraisers wilde komen. Waarom niet, hé? Voor medische research zullen we altijd geld nodig hebben.” Uiteindelijk kwam de Republikeinse presidentskandidaat niet opdagen op de avond zelf, maar stuurde hij wel een “vrijgevige donatie” op. “Vergezeld van een videoboodschap waarin hij ons succes wenste.”

Trump stemt niet op Trump

Korte tijd later ontmoetten de twee elkaar voor het eerst in de Trump Tower in New York. Volgens de dokter was Trump “een geëngageerde man, zeer geïnteresseerd in mijn werk”. “Hij was helemaal niet zo uitgesproken als tijdens zijn campagne nu. Al wilde hij wel uitdrukkelijk laten blijken hoe succesvol hij wel was.”

Ondanks hun voorgeschiedenis zal de dokter volgende dinsdag toch niet op zijn naamgenoot stemmen. “Ik ga sowieso voor Hillary. Ik heb altijd een verwantschap met de Democratische partij gevoeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER