Direct naar artikelinhoud

'Jambon moet het lef hebben om politiedotaties te herzien'

Er is heel wat onvrede over de verdeling van de federale politiedotaties. De verdeelsleutel is hopeloos verouderd en moet dringend worden herzien. Maar dat ligt politiek erg gevoelig.

"Een broeihaard van jihadisme in Europa." Molenbeek werd na de aanslagen in Parijs en Brussel omschreven als het centrum van alle terrorisme. Dat was een brug te ver, maar dat de Brusselse gemeente met heel wat problemen te kampen heeft, is duidelijk. En toch krijgt de felgeplaagde politie van Molenbeek in verhouding minder federale dotaties dan haar collega's in het residentiële Ukkel en veel minder dan faciliteitengemeente Voeren.

"Wij vragen al jaren een hervorming van de verdeelsleutel", zegt Johan Berckmans, hoofdcommissaris van de politiezone Brussel West, die naast Molenbeek ook Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem omvat. "We hebben het al aan Joëlle Milquet (cdH) gezegd toen zij minister van Binnenlandse Zaken was, en deze legislatuur ook aan Jan Jambon (N-VA). Maar niemand heeft de moed om eraan te beginnen."

Gesloten portefeuille

Nochtans is de situatie fors veranderd sinds het systeem in 2002 werd ingevoerd. Zo groeide de bevolking in de politiezone Brussel West in die periode exponentieel: van 172.000 ging het naar 218.000 inwoners. 46.000 inwoners erbij. Dat is ongeveer zoveel als de gemeente Jette. "Onze politie is al lang onderbemand", zegt Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans."Meer inwoners betekent meer conflicten, en dus meer werkdruk voor de politie", vult Berckmans aan.

Maar de federale dotatie groeide niet mee. Dat komt omdat er wordt gewerkt met een zogenoemde gesloten portefeuille: het budget staat vast en kan hoogstens op een andere manier verdeeld worden. Als de ene zone extra geld krijgt, moet een andere dus inleveren. Aangezien dat - zeker met gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht - uiterst delicaat ligt, blijft alles zoals het is. "Die gesloten portefeuille is een politieke beslissing. Politici kunnen die openen of sluiten. Het is Jambons keuze om daar niet meer geld voor vrij te maken", meent Joël Riguelle, burgemeester van Sint-Agatha-Berchem.

Achterhaald

Milquet vertelde in 2012 al dat een aanpassing van de omstreden dotaties enkel mogelijk zal zijn met extra middelen voor de politie. Gemeenten iets afpakken om andere iets meer te geven, leek haar onmogelijk. Kamerlid Franky Demon (CD&V) acht het in budgettair krappe tijden niet realistisch om de federale dotatie voor politiezones te verhogen. "Maar binnen het systeem van de gesloten portefeuille moeten we wel de criteria herzien. Die zijn achterhaald, we leven in een andere veiligheidswereld."

Opmerkelijk is dat het vooral N-VA was dat zich de voorbije regeerperiodes vanuit de oppositie verzette tegen de huidige verdeling. Die zou Vlaanderen benadelen ten opzichte van Wallonië. Dat uitgerekend Jambon aangaf de verdeling van de politiedotaties deze legislatuur niet te wijzigen (DM 28/12), vindt Demon dan ook bijzonder jammer. "Het klopt dat sommige zones erop zullen vooruitgaan, en andere inderdaad achteruit. Maar Jambon moet het lef hebben om die verdeling te herzien. Toen hij zijn beleidsplan opstelde, leefden we nog niet in een context van terreurdreiging en aanslagen. Dit niet willen aanpassen, is de ogen sluiten voor de werkelijkheid."