Direct naar artikelinhoud

'Frank wil maar één ding: dood'

Vanochtend ontmoet justitieminister Koen Geens (CD&V) de familie van Frank Van den Bleeken en zijn arts Marc Cosyns. 'Hij is aan het einde van zijn Latijn.'

De kans dat Frank Van den Bleeken (51) de geschiedenisboeken haalt als 's werelds eerste gedetineerde die kiest voor euthanasie, is sinds vorig weekend weer reëel. Anders dan zijn voorganger Fred Teeven voelt de nieuwe Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) er niets voor om hem op te nemen in een gespecialiseerde inrichting. Met een oplossing in Nederland wist minister Koen Geens begin dit jaar een einde te maken aan een uitzichtloos lijkende situatie. Van den Bleeken telde toen met een rechterlijk vonnis en groen licht van zijn arts Marc Cosyns de dagen af tot aan zijn dood, die was gepland op 11 januari.

"De deur naar Nederland is dicht", zegt Jos Van der Velpen, Van den Bleekens advocaat nu. "Ik heb lang gepraat met Frank. Hij is al sinds december 2003 heel consequent. Hij blijft om euthanasie vragen. Niet om zijn straf te ontlopen, niet vanwege een gebrek aan medeleven met zijn slachtoffers, niet om wereldberoemd te worden en ook niet om de tegenstanders van onze euthanasiewet aan munitie te helpen. Hij is aan het einde van zijn Latijn." Op het kabinet-Geens blijft men hoopvol: "Wat ons betreft zijn de gesprekken met Nederland nog gaande."

Hongerstaking

Het concreet worden van zijn euthanasie leverde Van den Bleeken dit jaar een overplaatsing op naar het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, maar daar ging hij in hongerstaking. Het feit dat dokter Cosyns aanwezig zal zijn bij het overleg, kan volgens Van der Velpen worden gezien als een indicatie dat de situatie weer is als voor 11 januari: "Tenzij minister Geens over ongekende diplomatieke talenten beschikt, zie ik niet hoe hij zijn Nederlandse collega op andere gedachten kan brengen."