Direct naar artikelinhoud

Erwin Mortier maakt kans op Independent Prize

Trompettist Bart Maris (49) wint de Jazzmozaïek Award 2015. Dat maakt het tijdschrift Jazzmozaïek zelf bekend in haar laatste nummer. "Een flexibel muzikant die zowel solo als in een bigband zijn veelzijdigheid toont", schrijft de redactie. "Improvisatie is zijn ding maar geef hem partituren en hij sluit naadloos aan. (...) Twee kernwoorden: passie en gedrevenheid."

De uitreiking vindt plaats op de slotdag van Leuven Jazz op 22 maart, na het laureatenconcert van trompettist Bert Joris, winnaar van de prijs vorig jaar.

Bart Maris wint Jazzmozaïek Award 2015

Schrijver Erwin Mortier (49) maakt kans op de Independent Foreign Fiction Prize. Dat is een prijs die de Britse krant The Independent uitreikt aan de beste vertaling van een roman naar het Engels. De prijs wordt voor de 25ste keer uitgereikt.

Mortier is genomineerd met Godenslaap, ofwel While the Gods Were Sleeping. De nominatie wordt gedeeld met de Engelse vertaler Paul Vincent. Daarnaast maken veertien andere boeken kans op de prijs, onder wie maar liefst vijf Duitse. Aan de award hangt een geldprijs van 7.000 euro vast. Vorig jaar viel de eer te beurt aan The Iraqi Christ van de Iraakse schrijver Hassan Blasim.

Sf-schrijver Terry Pratchett dood

De Engelse schrijver Terry Pratchett, bekend van zijn humoristische fantasyboeken in de Discworld-serie, is overleden. Pratchett leed al sinds 2007 aan een zeldzame vorm van de ziekte van Alzheimer. Hij werd 66 jaar.

De Brit schreef meer dan zeventig boeken. Zijn laatste, een nieuw deel in de Discworld-serie, werkte hij in de zomer van vorig jaar af. In 2011 maakte hij ook een documentaire over euthanasie, waarin onder meer Veerle Claus vertelde over de euthanasie van haar man, schrijver-schilder Hugo Claus.