Direct naar artikelinhoud

Nieuwe website voor volgrecht kunstenaars

De Belgische auteursverenigingen Sabam en Sofam hebben de handen in elkaar geslagen om samen het loket Resaleright te installeren: zo kunnen kunstenaars de doorverkoop van hun werken makkelijker volgen en hun volgrechtvergoeding innen.

Het volgrecht is een vergoeding waarvan grafisch en beeldende kunstenaars en fotografen genieten wanneer een van hun originele kunstwerken wordt verkocht in de professionele kunsthandel. Het basistarief bedraagt 4 procent van het deel van de verkoopprijs tot en met 50.000 euro. Boven dat bedrag wordt het percentage lager.

Het koninklijk besluit van juni 2015 over het volgrecht bepaalt dat verkopers, kopers of tussenpersonen in de professionele kunsthandel voortaan verplicht zijn de doorverkopen te melden via het unieke platform resaleright.be.

'Grote stap vooruit'

"Wij zijn heel blij dat we dit platform concreet hebben kunnen maken", zegt Christophe Depreter, CEO van Sabam. "Het zal de aangiftes van professionelen uit de kunsthandel een stuk gemakkelijker maken en tegelijk beeldende kunstenaars en fotografen de kans geven de doorverkoop van hun werken te volgen. Dit is een grote stap vooruit op het vlak van administratieve vereenvoudiging."

"Met het unieke platform zetten we een belangrijke stap naar een eenvoudig beheer van het volgrecht in België", zegt Marie Gybels, directeur-zaakvoerder van Sofam. Sabam en Sofam vertegenwoordigen beeldende kunstenaars die aanspraak kunnen maken op het volgrecht in België.