Direct naar artikelinhoud

Kunstbeurs 'Art Silicon Valley' mikt op techgeeks

In San Francisco is de kunstbeurs Art Silicon Valley geopend. De plek ligt niet toevallig nabij Silicon Valley, het hart van de creatieve tech-industrie. 'Want daar zitten de kunstkopers', aldus de organisator.

Art Silicon Valley loopt tot en met 11 oktober. De beurs is een spin-off van een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld Art Miami. Voorlopig blijft Art Silicon Valley met 54 deelnemende galeries (tegenover 75 vorig jaar) de kleine broer van Art Miami, waar jaarlijks zo'n 125 galeries hun kunstwaar tentoonspreiden.

Vorig jaar in april zette nog een andere kunstbeurs, Silicon Valley Contemporary, voet aan de grond in de zogeheten San Francisco Bay Area. Maar op die beurs bleef de verkoop van kunst onder de verwachtingen.

"De kunst die wij aanbieden komt uit de hele wereld", zegt Nick Korniloff, directeur van Art Miami en oprichter van Art Silicon Valley. "Nog belangrijker is het feit dat wij een publiek proberen te bereiken dat een van de creatiefste ter wereld is, maar nog altijd de stap moet zetten in de richting van het verzamelen van kunst en het steunen van de kunstwereld. Maar ik ben ervan overtuigd dat zij de volgende belangrijke groep verzamelaars en hoeders van de kunst zullen worden."

De beurs wil in de eerste plaats kunst aanbieden die een direct verband heeft met de wereld van de ingenieurs en programmeurs van Silicon Valley en bedrijven als Google en Facebook: kunst die 'hun taal spreekt' en gebruik maakt van elektronica, videoschermen en digitale technologie.

Toch zetten nogal wat galeries in op hedendaagse kunst van abstractie tot streetart en alles wat daartussen ligt. "Iemand die al de hele dag op een scherm tuurt, wil thuis misschien wel een schilderij aan de muur", luidt het.