Direct naar artikelinhoud

Herman Van Rompuy haalt 'guldenplan' Wilders onderuit

'Een terugkeer naar de eigen munt betekent het einde van de Europese Unie', zegt Europees president Herman Van Rompuy. Hij reageert daarmee op de Nederlandse rechtse populist Geert Wilders, die de gulden wil herinvoeren.

PVV-leider Wilders wil een referendum onder de Nederlandse bevolking over een terugkeer naar de gulden. Onderzoek laat volgens hem zien dat het voor Nederland beter is terug te keren naar de gulden in plaats van vast te houden aan de euro. De studie is uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat als eurosceptisch bekend staat.

De invoering van een Europese munt zou volgens het onderzoek de Nederlander 800 euro voordeel per jaar hebben opgeleverd. Maar door minder economische groei en de eurocrisis zou de euro Nederland jaarlijks 2.700 euro per persoon kosten. Verder is Nederland volgens de onderzoekers minimaal 127 miljard euro kwijt aan aanhoudende financiële reddingsoperaties voor landen als Griekenland.

Europees Raadsvoorzitter Van Rompuy kon in het tv-programma Buitenhof nog niet ingaan op de precieze berekeningen, die Wilders vandaag voorstelt. Wel benadrukte hij dat de rentetarieven overal spectaculair zijn gedaald. "De rentepercentages zijn in Europa veel lager sinds de euro." Was de eurozone er niet geweest, dan had de financiële crisis veel harder toegeslagen in Europa, zegt Van Rompuy. "Dan waren we teruggevallen in een crisis zoals in de jaren dertig. Het was alle kanten uitgeschoten, munten zouden zijn gedevalueerd."

Europese gedachte

Volgens Wilders is een terugkeer naar de gulden voor Nederland goedkoper dan in de eurozone blijven. "Dat is niet juist", riposteert Van Rompuy. "Het belang van de eurozone kan niet worden onderschat." Bovendien zal, wanneer Nederland de eurozone verlaat, de gehele eurozone uit elkaar vallen, en daarmee ook de Unie, meent hij. "Alles wat we in tientallen jaren hebben opgebouwd, een eiland van vrede en stabiliteit, zou op de helling worden gezet. De Europese gedachte, waaraan we zo veel te denken hebben, zou worden opgegeven."

Volgens Van Rompuy willen veel landen zich nog altijd aansluiten bij de eurozone, ondanks de grote problemen waarin de munt nu verkeert. "De eurozone is nog altijd sexy", besluit hij.

De onheilsberichten over Griekenland stapelen zich ondertussen wel nog altijd op. Het geplaagde land zou in 2015 nood kunnen hebben aan een derde internationaal hulpplan, van 50 miljard euro, ving Der Spiegel op. Volgens het Duitse blad zouden de experts van de trojka (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) in een ontwerpversie van hun laatste rapport geschreven hebben dat het niet zeker is dat de Grieken in 2015 weer actief zullen kunnen zijn op de kredietmarkten. De nood aan externe financiering voor de periode 2015-2020 zou tot 50 miljard euro kunnen oplopen. Volgens Der Spiegel werd de passage op vraag van Duitsland geschrapt.

Ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardering van Griekenland intussen verlaagd naar C, de laagste rating die het agentschap hanteert. Aanleiding is het verlies dat de private schuldeisers moeten slikken op hun Griekse obligaties en "de zeer grote waarschijnlijkheid van een wanbetaling", zegt de kredietbeoordelaar. Bankenorganisatie IIF drukt gisteren haar steun uit voor de operatie, die start op 12 maart. Bedoeling is dat de private schuldeisers 107 van 200 miljard euro schulden kwijtschelden.