Direct naar artikelinhoud

Britse minister ten prooi aan hackers

Londen l Het e-mailadres van de Britse minister van Justitie Jack Straw is gehackt door computercriminelen. De contactpersonen van de minister kregen een vals bericht waarin Straw bijna 2.400 euro vroeg om weg te geraken uit Lagos, waar hij zogezegd zijn portefeuille was kwijtgeraakt.

Het e-mailadres van Straw was al een tijdje gehackt maar het duurde tot vorige week vooraleer er bij de Britse minister een belletje ging rinkelen. Zijn kabinet in Blackburn werd plots overstelpt met telefoontjes van bezorgde en nieuwsgierige bellers: is de minister werkelijk gestrand in (de Nigeriaanse stad) Lagos? Heeft hij werkelijk 2.400 euro nodig om er weg te geraken? Het begon Straw te dagen dat zijn e-mailadres in handen was gevallen van Nigeriaanse fraudeurs.

De computercriminelen hebben het hotmailadres van de minister gekraakt, het adres dat hij enkel gebruikt om mailtjes te beantwoorden van zijn kiezers uit Blackburn. Een van Straws kabinetsleden beantwoordde een door hackers gestuurde phishing mail, die fraudeurs toegang geeft tot de mailaccount. Alle personen uit zijn adresboek kregen een valse mail van de minister waarin hij smeekte om de niet onaardige som van 2.400 euro, om ijlings weg te geraken uit Nigeria. "Ik vraag je om mij snel wat geld te lenen zodat ik mijn hotelrekening hier kan betalen", stond in de valse mail te lezen.

Volgens de mail was Straw in Afrika voor het 'Empowering Youth To Fight Racism'-project. Zowat 200 mensen kregen het bericht, gaande van kabinetsleden en kiezers uit Blackburn tot leden van zijn Labourpartij. Slechts een persoon zou gereageerd hebben op het bericht, maar die zou geen geld hebben gestort.

"Het gaat vooral om kiezers en niet om leden van de regering die het vervelende mailtje kregen. We gaan op dit ogenblik alles na en verzekeren dat er geen persoonlijke gegevens van de kiezers op straat belanden", vertelde Straw aan de The Lancashire Telegraph. De Britse politicus zit verveeld met de zaak want als minister van Binnenlandse Zaken lanceerde Straw enkele jaren terug een nationale 'Hi-tech Crime Unit' om hackers aan banden te leggen. (MD)

Computercriminelen misbruikten het mailadres van Jack Straw om mensen uit zijn adressenbestand op te lichten