Direct naar artikelinhoud

‘Economische werkloosheid voor bedienden verlengen’

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat economische werkloosheid voor bedienden ook in 2010 van toepassing blijft. Ook moeten kleine en middelgrote ondernemingen volgend jaar kunnen genieten van uitstel van betaling van sociale bijdragen.

Het NSZ acht de verlenging van deze crisismaatregelen nodig om zoveel mogelijk kleine bedrijven te helpen overleven. “Dit is niet het moment om werkgevers te ontmoedigen”, waarschuwt voorzitter Christine Mattheeuws. “De meeste zelfstandigen hebben tot nu toe het hoofd boven water gehouden. Ze vechten en zullen blijven vechten. Maar dan hebben ze wel een ondernemersvriendelijk klimaat nodig. Geef hen nu de nodige zuurstof. Als de overheid op de rem gaat staan om de begroting te sluiten dan betekent dat voor tal van kleine ondernemingen de doodsteek.”Economische werkloosheid voor bedienden is een succesvolle maatregel die het voor heel wat kmo’s mogelijk maakt om ontslagen te voorkomen. De maatregel, die in juni werd ingevoerd, geldt enkel voor 2009. “Als er niet snel duidelijkheid komt over de eventuele verlenging van de maatregel in 2010 dan zullen tal van ondernemers zich genoodzaakt zien nu reeds te starten met afdankingen gezien de lange opzegtermijnen voor bedienden”, waarschuwt Mattheeuws.De NSZ-voorzitter zegt zich te ergeren over berichten als zou de economische crisis reeds achter de rug zijn. “Het is niet omdat het aantal faillissementen stagneert dan het ergste achter de rug is”, zegt ze. “Heel veel zelfstandigen zitten aan het einde van hun latijn. Ik verwacht nog heel wat ontslagen. 2010 wordt een moeilijk jaar. Ik geloof niet dat de crisis volgend jaar achter de rug is.”Het aantal faillissementen stagneerde deze zomer. Maar met een stijging van 17 procent in de eerste helft dreigt er dit jaar een recordaantal van meer dan 9.000 ondernemingen in ons land over de kop te gaan. “Tal van zelfstandigen worden meegesleurd in een faillissement door wanbetalers”, zegt Mattheeuws. “Een op de drie zelfstandigen wordt geconfronteerd met slechte betalers.”

Verontrustende cijfers

Door de economische crisis zijn er minder startende ondernemingen in ons land. Bovendien haken ze sneller af. Drie op de tien startende bedrijven stoppen ermee binnen de vijf jaar na de oprichting. Dat zijn volgens het NSZ verontrustende cijfers. De organisatie vraagt dat het onderwijs meer inspanningen levert om het beroep van zelfstandige meer bekend te maken.Ook ontbreekt het de zelfstandigenorganisatie aan voldoende aansporingen voor jonge ondernemers. “Twee derde van de jongeren dromen van een eigen zaak. Slechts de helft start er een”, zegt Mattheeuws. Volgens haar zijn die cijfers het gevolg van de grote onzekerheid voor zelfstandigen. Het NSZ vraagt de overheid maatregelen te treffen die het beroep aantrekkelijker maken. Zo moeten zelfstandigen die sociaal verlof willen nemen tijdelijk een vervanger in hun zaak kunnen plaatsen. (JCS)