Direct naar artikelinhoud

'Politieke marketing CD&V is dom'

Terwijl CD&V het nieuwe jaar vierde in Gent, gaf voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) de partij in Antwerpen een lesje 'politieke strategie'. 'Je kunt geen regering maken en de dag erna alles in vraag stellen. Wat Beke doet is niet te begrijpen.'

In de Gentse Eskimofabriek hield CD&V haar drukst bijgewoonde nieuwjaarsreceptie in jaren. Voorzitter Wouter Beke (CD&V) verzekerde er de sociale partners dat de tax shift er zeker zal komen, en dat de eerste resultaten van die belastingverschuiving er dit jaar al zullen zijn. "De tax shift zal zorgen voor minder loonlasten en meer jobs, en meer fiscale rechtvaardigheid dan vandaag."

Het begrip 'vermogenswinstbelasting' nam de voorzitter op zijn boksring/podium niet in de mond, maar de tweeduizend aanwezigen hadden de onderliggende boodschap duidelijk begrepen. Meermaals kreeg hij een daverend applaus. "Wij zijn het sociale gelaat in de regeringen", speechte Beke nog. "Wij hebben de socialisten niet nodig om sociaal te zijn."

Zestig kilometer verderop, op de nieuwjaarsdrink van de Antwerpse liberalen, was Karel De Gucht - altijd te vinden voor wat onverbloemde kritiek - heel wat minder enthousiast over de houding van CD&V. "Laat ons geen regeerakkoorden afsluiten en de dag erna op diezelfde akkoorden kritiek geven", zei hij, ook onder luid handgeklap. "Wat CD&V doet, is politiek niet de meest zinvolle bezigheid. Het is zelfs onbegrijpelijk, wat Wouter Beke doet."

De Gucht doelt op de vermogenswinstbelasting, waar CD&V onder druk van ACW voor ijvert. "Er staat toch niet in het regeerakkoord dat die er moet komen?", gaat De Gucht verder. "Waarom komen ze daar dan steeds mee aanzetten?"

Btw-verhoging

"Ze hebben ook even gepleit voor een verhoging van de btw, maar gelukkig zijn ze daarover kalt gestellt", aldus nog De Gucht. "Nochtans staan er in het regeerakkoord heel wat interessants, zoals de bijdragen aan de sociale zekerheid die van 33 naar 25 procent gaan. Wanneer zullen we ze daarover horen?"

Beke was niet bereikbaar voor een reactie op de kritiek van de voormalige eurocommissaris.