Direct naar artikelinhoud

Flipkens plaatst zich makkelijk voor derde ronde Australian Open

Kirsten Flipkens (WTA 43) mag voor het eerst in haar carrière naar de derde ronde van de Australian Open. Ze speelde een erg goeie wedstrijd tegen Klara Zakopalova (WTA 22): 6-1, 6-0.

Kwartfinale in Auckland, halve finale in Hobart en nu alweer een derde ronde op de Australian Open. Kirsten Flipkens lijkt niet meer af te stoppen. Ze ontmantelde op haar gekende wijze - veel slimme slices en mooi opgebouwde punten - in 53 minuten de Tsjechische Klara Zakopalova en degradeerde het 23ste reekshoofd tot een simpele meeloopster.

"Door mijn goede spel heeft zij een slechte wedstrijd gespeeld. Ik wist op voorhand dat het 6-1, 6-1 voor haar of voor mij ging worden. Maar het was door mijn tennis - ik ben nu eenmaal klein, ik moet iets anders brengen op de baan - dat zij minder was", zei Flipkens.

Meteen kwalificeerde onze landgenote zich voor de eerste keer voor de derde ronde op de Australian Open. "Super", glimlachte Flipkens. "Als je een top 25-speelster maar één game gunt en in de derde ronde geraakt, dan is dat ongelooflijk."

Na een moeilijke periode vorig jaar is Flipkens niet meer te stuiten. "Ja, het blijft maar duren", knikte ze. "Ik voel me mentaal en fysiek goed, op een paar kleine kwaaltjes na. Maar de dag dat ik geen pijn meer voel als ik opsta, dan ben ik dood, denk ik."

Flipkens zocht zelf naar een verklaring voor haar onwaarschijnlijke comeback. "Ik heb meer rust in mijn hoofd. En ik speel meer dan ooit voor mezelf. Als ik verlies, is dat mijn schuld. Dan ben ik het die morgen het vliegtuig opstapt en voor de rest trek ik me niet meer zoveel aan van wat andere mensen van mij denken en zeggen", klonk het.

"Ik doe mijn ding en kan alles beter relativeren, na een paar zware blessures. Vroeger was ik een twijfelaar, nu heb ik meer vertrouwen in mezelf. Als ik op heuphoogte een backhand krijg, heb ik tien verschillende oplossingen, maar nu pas valt die puzzel mooi in elkaar en neem ik de juiste beslissing."

Met een derde ronde tegen de Russische kwalificatiespeelster Valeria Savinykh (WTA 159), die verrassend het vijftiende reekshoofd Dominika Cibulkova klopte, hoeft het verhaal van Flipkens op Melbourne Park nog niet afgelopen te zijn. "Ik ken haar absoluut niet", gaf Flipkens toe.

"Ik weet enkel dat ze rechtshandig is omdat ik ze net één punt zag spelen. Maar mijn toernooi is nu al geslaagd. Alles wat er nog bijkomt, is extra. Ik ga ervan genieten." Toch is een achtste finale tegen het nummer twee van de wereld, topfavoriete Maria Sjarapova, vanzelfsprekend erg uitnodigend. "Natuurlijk motiveert dat. Wel niet meer of minder dan wanneer ik tegenover het nummer 200 sta. Ik wil gewoon de volgende ronde winnen."

Nu al is Flipkens na dit toernooi zo goed als zeker van een stek in de top 40 van de wereld, terwijl ze zes maanden geleden nog nummer 262 was. "Het is super, nu al een meer dan geslaagde trip. Ik geniet er heel fel van, omdat ik weet vanwaar ik terugkom en niet weet hoelang het gaat duren."

Hoe zit het tot slot met vriendin Kim Clijsters? Is die nog niet stilaan een vliegtuigticket aan het boeken? "Neen, ik denk het niet", lachte Flipkens, "Maar als ik de halve finale hier haal, dan wil ik haar met plezier een ticket kopen, in first class."