Direct naar artikelinhoud

Voor parachutemoord veroordeelde Clottemans naar cassatie

TONGEREN

Els Clottemans heeft beslist in cassatie te gaan tegen het arrest van het Tongerse hof van assisen, waar ze vorige week 30 jaar cel kreeg voor de moord op haar vriendin en liefdesrivale Els van Doren. Als Cassatie procedurefouten vindt, moet het proces mogelijk worden overgedaan.

Advocate Katrien Van der Straeten bracht haar cliënte gisteren een bezoekje in de gevangenis van Hasselt. “De kogel is door de kerk”, klonk het achteraf. “We hebben besproken hoe de cassatieprocedure in elkaar steekt en daarna besliste ze om beroep aan te tekenen. Intussen hebben we een cassatieadvocaat gecontacteerd, met wie we nog overleg gaan plegen”, zegt meester Van der Straeten.

Clottemans (26) had vijftien dagen de tijd om cassatieberoep aan te tekenen, maar ging dus snel over tot deze beslissing. Een cassatieprocedure is vooral een schriftelijke aangelegenheid. “Zo’n beslissing verloopt in twee fasen. De cassatiespecialist stelt eerst een advies op. Hij bekijkt welke mogelijke verbrekingsgronden er zijn. Dan is het aan ons om te beslissen of we verder gaan. In de tweede fase stelt deze advocaat een memorie of een verzoekschrift op, waarin de redenen van cassatie vermeld worden. De advocaat zal dus een maand tot anderhalve maand nodig hebben om eerst een advies op te maken”, aldus Van der Straeten. De precieze argumentatie voor de juridische stap is niet gekend.

Nog volgens Van der Straeten gaat het niet te best met haar cliënte. “Clottemans kreeg in het weekend bezoek van haar moeder en familie en dat bracht haar aan het huilen. De uitspraak valt haar bijzonder zwaar. Ze probeert van dag tot dag te leven. In de gevangenis heeft ze werk aangevraagd om toch iets om handen te hebben, wat me een goed idee lijkt als je 23 van de 24 uren opgesloten zit.” Van der Straeten herhaalde dat Clottemans blijft beweren onschuldig te zijn.

De groep Steun Els Clottemans op de sociaalnetwerksite Facebook telt intussen meer dan 4.200 leden. Er wordt zelfs een oproep gedaan voor hulp om een zwarte mars te organiseren. De Facebookgroep ronselt naar eigen zeggen mensen die er niet akkoord mee gaan dat personen zware straffen krijgen zonder bewijzen. (MD)