Direct naar artikelinhoud

Clijsters maakt kans op internationale sportprijs

Kim Clijsters is een van de zes genomineerden voor de Laureus World Sport Award voor vrouwen. Justine Henin staat dan weer op het lijstje van zes voor de World Comeback of the Year Award.

Clijsters dankt haar nominatie aan haar tweede opeenvolgende overwinning in de US Open, traditioneel het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Daarnaast won ze ook nog de WTA-toernooien in Brisbane, Miami en Cincinnati en was ze de beste op de WTA Championships in Doha. De andere vijf genomineerden zijn tennisters Serena Williams (VS) en Caroline Wozniacki (Den), de Amerikaanse skiester Lindsey Vonn en de atletes Jessica Ennis (GBr) en Blanka Vlasic (Kro). Vorig jaar kreeg Clijsters al de prijs voor beste comeback.

Dat is dezelfde prijs waar Justine Henin kans op maakt, na haar opmerkelijke comeback in 2010 door op de Australian Open tot de finale door te stoten. Daarin moest ze het onderspit delven tegen Serena Williams. Halverwege het seizoen kon ze de WTA-toernooien in Stuttgart en Rosmalen wel al winnend afsluiten. Daarna maakte een elleboogblessure een kruis over de rest van haar seizoen. In de strijd voor de prestigieuze award zal het moeten opnemen tegen de Zweedse atlete Carolina Kluft, de Italiaanse motorrijder Valentino Rossi, de Amerikaanse golfster Paula Creamer, de Amerikaanse atleet Tyson Gay en de Sloveense atlete Merlene Ottey. Henin won in 2008 al de Sportswoman of the Year Award.

Terwijl de Waalse haar conditie voor de Australian Open aanscherpt in Melbourne, is Clijsters nog steeds actief in Sydney. Ze is zelfs het enige overgebleven topreekshoofd in het toernooi en speelt vanmorgen de kwartfinale tegen Victoria Azarenka (WTA 10).

Azarenka, een Wit-Russische Sjarapova-kloon, wordt beschouwd als één van de grootste talenten van de nieuwe generatie en speelde al enkele stevige partijen tegen Clijsters. In de onderlinge duels staat het 3-1 voor onze landgenote. “Zij slaat hard, speelt agressief en gaat makkelijk voor de punten. Betere backhand dan forehand, maar vrij eentonig van spel. Ze is groot maar niet bij de meest beweeglijke speelsters van het circuit. Ik zal ze dan ook naar de hoeken moeten sturen”, analyseerde Clijsters

Maandagnacht had de 27-jarige Limburgse nog vrij eenvoudig in iets meer dan een uur tijd met 6-1, 6-4 gewonnen van Barbora Zahlavova Strycova (WTA 67). Clijsters startte als een hogesnelheidstrein maar ging gaandeweg over in een intercity die juist op tijd - net voor de regen! - aankwam in het eindstation. De concentratie was niet optimaal in die tweede set. “Ik begon erg goed - en dat is een fijn gevoel om te hebben, daarop kan je iets bouwen -, maar in de tweede set liet ik haar weer in de wedstrijd komen door niet agressief genoeg te tennissen”, aldus Clijsters. “Toch ging het weer beter op de belangrijke punten en de laatste drie games waren effenaf goed.”