Direct naar artikelinhoud

Meerderheid Vlaamse partijen wil een merkteken op elke kogel

Alle kogels die in België gemaakt of ingevoerd worden, moeten een individuele markering krijgen. Daar zijn zowat alle Vlaamse partijen het over eens. 'Nu controleren we etenswaren strenger dan kogels, echt logisch is dat niet.'

België moet een voortrekker zijn in de strijd tegen de illegale wapenhandel, zo vindt een Vlaamse meerderheid. Daarom moet alle in ons land gefabriceerde en ingevoerde munitie een individuele markering krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van N-VA-senator Patrick De Groote, dat op de steun kan rekenen van de andere Vlaamse partijen.

"Sinds de dioxinecrisis controleren en registreren we alle etenswaren, van het veld tot op het bord", zegt De Groote. "Waarom zou dat niet mogelijk zijn voor een onveilig product als wapens en munitie?"

Concreet zou er op elke huls informatie moeten komen over het bedrijfsmerk, het jaartal van de productie, een lotnummer en een identificatienummer van de verpakking van de kleinste verkoopeenheid. Vooral dat laatste is belangrijk. De bodemstempels die nu op kogels staan, geven in sommige gevallen al informatie over het lot waartoe die kogel behoorde. "Maar één lot kan zo'n 500.000 kogels bevatten", zegt De Groote. "Dan wordt het wel erg moeilijk om zo'n ding te traceren."

De 'kleinste verkoopeenheid' daarentegen is het doosje waarin de kogels verkocht worden. "Dat gaat van twintig tot vijftig kogels", legt expert Maarten Van Alstein van het Vredesinstituut uit. "Nu heeft elk doosje een apart nummer, maar daar ben je uiteraard niet veel mee als je op een plaats delict een huls vindt. Als dat nummer ook op de kogel staat, ben je meteen een pak verder. Aan de hand van zo'n markering kun je veel beter nagaan wanneer de munitie precies in de illegaliteit is belandt."

Praktisch zijn er weinig bezwaren, want Brazilië graveert al een tijdje zijn kogels. Met een laserstraal markeren ze daar alle informatie in de groef, net boven de kogelrand. De Groote: "De gravure is diep genoeg zodat criminelen de informatie niet kunnen wegvijlen."

Nieuw is het fenomeen dus niet, al zou België met zo'n maatregel toch een wereldprimeur beet hebben. "In Brazilië krijgt alleen de munitie van de politie en het leger een markering", zegt Van Alstein. "Hier willen ze het verplichten voor alle kogels, ook diegene die ingevoerd worden. Dat zou betekenen dat andere landen die munitie aan België willen verkopen, hier willens nillens rekening mee moeten houden." Een pioniersrol die ook Rik Torfs (CD&V) en Bert Anciaux (sp.a) wel zien zitten. Zij ondertekenden mee het voorstel. "Alle maatregelen die kunnen leiden tot het beter opsporen en reguleren van wapens en munitie zijn waardevol", zegt Anciaux.

Ook Groen en Ecolo juichen het plan toe. "Al vinden we dat het voorstel nog een pak scherper mag", zegt Freya Piryns, "en dat er nog extra informatie op de kogel zou moeten komen." Open Vld gaat in een eigen, gelijkaardig voorstel al meteen die stap verder. "Wij willen dat ieder patroon een unieke identificatiecode krijgt, waaruit je ook de koper kunt afleiden", zegt senator Nele Lijnen.