Direct naar artikelinhoud

'Racistische agent' krijgt acht maanden cel

Een 46-jarige hoofdinspecteur van de politiezone Brussel-Zuid is veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel en een boete van 1.100 euro voor racisme. Hij mishandelde een collega en een verdachte en maakte racistische opmerkingen tegenover hen.

De veroordeelde hoofdinspecteur blijft voorlopig aan de slag bij de politie van Anderlecht. Dat bevestigt woordvoerder Marie Verbeke. Ze zegt dat een effectieve gevangenisstraf of het verliezen van de burgerrechten volstaat voor een onmiddellijk ontslag. "Maar bij een straf met uitstel komt er eerst een intern onderzoek. Ontslag is dan nog altijd een optie, maar geen automatisme meer", zegt Verbeke.

Alles draait om twee afzonderlijke incidenten die kort na elkaar gebeurden. In de zomer van 2009 had hoofdinspecteur Marc C. een man, die was opgepakt bij een illegale betoging aan het slachthuis in Anderlecht, hardhandig tegen een politiewagen en tegen een deurlijst op het commissariaat geduwd. De arrestant kreeg racistische verwijten van de politieman.

Een kleine maand later kreeg de hoofdinspecteur het aan de stok met een collega van Marokkaanse origine. Advocaat Christophe Marchand: "Om een lang verhaal kort te maken: mijn cliënt wilde een proces-verbaal opstellen en de hoofdinspecteur wilde dat verhinderen. Resultaat: hij sloeg mijn cliënt op het commissariaat vol in het gezicht. Een collega die getuige was en vroeg waarom hij dat deed kreeg als antwoord: omdat het een bougnoule is, een Frans scheldwoord voor vreemdeling."

De advocaat van het slachtoffer zegt dat de hoofdinspecteur het onderzoek daarop trachtte te sturen. "Op een vergadering zei hij de andere politiemensen wat ze moesten antwoorden aan het Comité P. Daardoor werd mijn cliënt aanvankelijk versleten voor leugenaar. Tot op een gegeven ogenblik één van de agenten de omerta doorbrak en vertelde wat hij had gezien. Daarop kwamen ook de andere tongen los." Door de verklaringen van de andere agenten achtte de rechter het bewezen dat de hoofdinspecteur de opgepakte man en zijn collega heeft mishandeld met racisme als drijfveer.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding - dat zich burgerlijke partij stelde - spreekt van een belangrijk signaal. Directeur Jozef De Witte: "Haatmisdrijven schenden niet alleen de waardigheid van het slachtoffer, maar kunnen anderen ertoe aanzetten in dat haatdiscours mee te stappen en gelijkaardige feiten te plegen. Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar, zeker van personen met voorbeeldfunctie", zegt Jozef De Witte. "De politie is al jaren een partner in onze strijd tegen racisme, discriminatie en haatmisdrijven. Maar ook politiemensen kunnen zelf discrimineren of zich schuldig maken aan haatmisdrijven. Deze incidenten tonen aan dat een mentaliteitswijziging bij bepaalde politiemensen zich opdringt om de gezamenlijke strijd tegen raciaal geweld te versterken."