Melania Trump wil werk maken van vriendelijkere sociale media

Minder dan een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Melania Trump een toespraak gegeven om haar man in zijn campagne te steunen. Daarin sprak ze niet alleen haar vertrouwen uit in Donald Trump als mogelijk toekomstig president van de Verenigde Staten. Ze liet ook al weten waar ze zich als First Lady graag op zou willen toeleggen: pesterijen op sociale media een halt toeroepen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Melania Trump dook regelmatig op tijdens de campagne van haar man, maar op het podium klimmen voor een toespraak deed ze zelden. Haar vorige speech dateert van afgelopen zomer, tijdens de Republikeinse Nationale Conventie. Daarmee veroorzaakte ze meteen ophef, want grote delen van de toespraak bleken geplukt uit een oude speech van Michelle Obama.

Vanavond stond Melania Trump op het podium in Philadelphia, in swing state Pennsylvania. Ze had het vooral over haar leven als jong meisje in Slovenië en haar liefde voor haar nieuwe vaderland, de VS. "Als immigrant is er niemand die vrijheid en kansen meer waardeert dan ik, een onafhankelijke vrouw die naar Amerika is gekomen", zei ze.

"Sociale media zijn te brutaal en te ruw geworden"

Uiteraard sprak ze haar vertrouwen uit in haar man als toekomstige president. Daarnaast gaf ze aan waarop zijzelf zich zou willen toeleggen als ze First Lady zou worden. Ze wil dan werk maken van een vriendelijker klimaat, zeker op de sociale media. "Die zijn te brutaal en te ruw geworden, zeker voor kinderen en tieners", verwees ze naar cyberpesten.

"Het is niet ok als een kind van 12 wordt uitgelachen, gepest of aangevallen. Het is vreselijk als dat gebeurt op de speelplaats, en absoluut onaanvaardbaar als het gebeurt door een naamloos iemand die zich verstopt op het internet. We moeten een betere manier vinden om met elkaar te praten."

Melania Trumps pleidooi voor mildere gedragsregels op de sociale media is opmerkelijk, want het is bij uitstek iets waar haar echtgenoot niet in uitblinkt. Er zijn weinig bevolkingsgroepen of ook publieke figuren die Donald Trump niét heeft beledigd, al dan niet op Twitter. Nog maar enkele maanden geleden schold hij Miss Universe 1996, Alicia Machado, uit voor "Miss Piggy" en "Miss Housekeeper".

Meest gelezen