Direct naar artikelinhoud

Smith dirigeert Antwerp Giants naar zege

Winst voor Antwerp Giants in de regionale derby tegen Willebroek. Tot halfweg het vierde quarter bleven de zegekansen overeind, maar de moegestreden Kangoeroes hadden geen antwoord op het leiderschap van Smith.

Op enthousiasme en met de steun van een volgelopen sporthal greep Willebroek de tegenstander onmiddellijk bij de keel. Mangano en Wroblicky dolden met hun te zelfzekere bewakers Scott en Basabe en voedden de eerste kloof naar 23-9. Mike Smith besefte het gevaar en samen met de tweede lijn van Giants herstelde hij de schade: rust 42-41. "Zonder Smith was de wedstrijd reeds voor de rust beslist geweest", besefte Antwerp-coach Roel Moors. "In aanval nam hij verstandig initiatief, in verdediging stak hij het vuur aan."

Tot halfweg het derde quarter was Smith de perfectie. De kapitein van Giants organiseerde en telde toen twintig punten zonder misser. Zijn dunk, boven de grijparmen van de 2,08 meter grote Wroblicky, gaf zijn ploegmaats de adrenalinestoot die nodig was om definitief afstand te nemen.

Waldow en Schoepen kregen vat op Mangano en Wroblicky. De Willebroek-centers kwamen in de tweede helft niet verder dan negen punten. De thuisploeg had weinig alternatieven. Taylor, tot voor deze speeldag de beste schutter in de league, geraakte niet los van Mwema en kwam niet verder dan drie korven. Geukens en De Roover teerden op flitsen. Tot 70-72 klampte Willebroek aan. Dan duwde Antwerp door naar 72-81.

Schoepen

"In de slotfase ontbrak het bij ons aan mentaliteit, controle en een speler die de match kan beslissen", zag coach Daniel Goethals van Willebroek. "Dat is niet de eerste keer. We verwaarloosden onze shotselectie, leden balverliezen en gaven aanvallende rebounds weg."

Terwijl Willebroek amper zes punten zag van zijn bankspelers, kreeg Giants 39 punten van zijn invallers. Waldow en McKinney vinden meer en meer hun plaats in het systeem en Marchant leverde weer perfect schaduwwerk. De beste prestatie van de bank kwam van Yoeri Schoepen. De 21-jarige bordenspeler beperkte Mangano na rust tot 4 punten, scoorde zelf 14 punten en greep 5 rebounds.

"Mijn ploeg wordt elke week beter", stelde coach Moors. "En ik leg de nadruk op 'ploeg'. Ik kan meer en meer rekenen op mijn bankspelers. Dat is onze sterkte."