Direct naar artikelinhoud

Belgische militairen toch naar Tsjaad

België stuurt dan toch tachtig tot honderd militairen mee met de EU-vredesmissie in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar was twijfel over gerezen, maar premier Guy Verhofstadt (Open Vld) bereikte toch een akkoord.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l De Belgische militairen zullen zich in Tsjaad, in het grensgebied met Soedan, vooral beperken tot logistieke taken. Toch is er een probleem: België beschikt nu al amper over voldoende C-130's om zijn internationale engagementen na te komen.

Verhofstadt vierde in juli al zijn allerlaatste ministerraad, maar de aanslepende formatie heeft er anders over beslist. Vrijdag komt er nog eens een ministerraad samen die zal moeten bevestigen en uitwerken wat het paarse kernkabinet gisteren overeenkwam. Dat wil namelijk kost wat kost zijn Afrikaanse engagement omzetten in deelname aan de vredesmissie voor Soedan vanuit Tsjaad. Die start over enkele weken en zal een vol jaar in beslag nemen.

Dat met de beslissing niet gewacht kon worden, heeft alles te maken met de Belgische wens om er vanaf het begin bij te zijn. Dan wordt immers de staf van de operatie samengesteld. Wie daar niet toe behoort, heeft doorgaans weinig tot geen invloed. "En we moesten, na alles wat we de voorbije jaren over Darfur en Afrika gezegd hebben, echt wel meedoen aan deze operatie", heet het in de omgeving van Verhofstadt. "Daar was een algemene consensus over."

In Tsjaad zullen de Belgische soldaten werk verrichten voor de diverse militaire staven, gaan ze meebouwen aan tentenkampen voor de missie en de militaire inlichtingen verzorgen. "De details moeten in de volgende twee of drie weken nog geregeld worden", zegt legerwoordvoerster Ingrid Baeck. "Maar het klopt dat het over tachtig tot honderd militairen gaat."

Baeck verwacht niet dat het gebrek aan C-130's een probleem vormt. "We hebben er inderdaad maar tien, en we zijn al in vier zones actief. Je kunt je C-130's niet overal blijven inzetten. Maar net zoals voor Afghanistan kunnen we samenwerken met de Fransen en de Duitsers. Door deze missie in Tsjaad komen onze activiteiten in Afghanistan, Kosovo of Kongo alvast niet in het gedrang."

Opvallend is dat er een consensus is bij alle partijen over de Belgische deelname aan Tsjaad, zowel die uit de meerderheid als de oppositie. De Kamercommissie Buitenlandse Zaken, die vandaag of morgen met dat doel bijeenkomt, zal het regeringsvoorstel unaniem steunen. Alleen CD&V zei nog even te willen afwachten tot de regering de beslissing toegelicht heeft in de Kamer, maar ook daar worden weinig of geen problemen verwacht.

Tegenkanting kwam er totnogtoe vooral uit socialistische hoek. De sp.a wachtte gisteren even met zijn instemming tot ze uitgezocht had of de operatie financieel haalbaar was. De PS liet pas vorige week nog weten dat een beslissing zoals deze niet door een regering van lopende zaken genomen kan worden en minister van Defensie André Flahaut vroeg zich ook af of er wel voldoende centen waren. Maar die bezwaren wist premier Verhofstadt weg te masseren, onder meer omdat hij zich gesteund weet door een kamerbrede meerderheid.

Overigens besliste het kernkabinet gisteren ook om het mandaat van de Belgische militairen in Libanon met zes maanden te verlengen tot 15 april 2008.