Direct naar artikelinhoud

Extra geld voor restaurateurs die eind maken aan zwartwerk

Van het extra geld dat de overheid int door de 'verwitting' van de horeca, vloeit 10 procent terug naar de restauranthouders. De restaurants die het hardst hun best doen om zwartwerk te bannen, krijgen de meeste centen. Dat zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a).

Velen in de horeca vrezen vanaf volgend jaar een bloedbad in hun sector. Vanaf dan zijn elk restaurant en brasserie verplicht om een 'zwarte doos' aan hun kassa te koppelen, die alle inkomsten registreert. Einde zwarte boekhouding dus, en een ramp voor de vele horecazaken die met dat geld de overuren van hun personeel betalen.

Nu komt er ook goed nieuws. De staatssecretaris voor Fraudebestrijding, John Crombez (sp.a), die in de regering bevoegd is voor horeca, maakt geld vrij voor de horecazaken die 'vooroplopen' in de verwitting van de sector. Dat zegt hij in een interview naar aanleiding van onze reeks 'SOS Horeca'.

"De horecazaken die actief meehelpen om alles te officialiseren, zouden een lastenverlaging op de overuren kunnen krijgen", aldus Crombez. De restauranthouders die de komende maanden hun boekhouding volledig verwitten, nog voor de black box officieel verplicht is, komen het eerst in aanmerking. Tien procent van de meeropbrengsten die de verwitting met zich brengt, kan naar hen terugvloeien.

"In ruil vraag ik wel dat de sector mee een controlesysteem organiseert", zegt John Crombez. "Want ik wil dit samen met de horecasector zelf doen. Als je een grondige schoonmaak wilt houden, volstaat het niet dat de overheid enkele maatregelen neemt en dat de horecazaken verder hun plan moeten trekken."

De staatssecretaris krijgt tot nog toe behoorlijk veel steun uit de sector zelf. Hij is ook een van de eerste politici die open en bloot over de zwarte circuits in de horeca spreken, én er nog begrip voor opbrengen ook. "Ik besef dat het voor de restaurants met veel personeel op dit moment onmogelijk is om naar een 100 procent witte boekhouding te gaan", aldus de staatssecretaris. Door 10 procent te laten terugvloeien, zou dat wel mogelijk moeten worden.

Nieuwe reeks De horeca doorgelicht

Deel 2: de black box