Direct naar artikelinhoud

Asielzoekers slachtoffers van niveau 4

De terreurdreiging betekent ook slecht nieuws voor de vele honderden asielzoekers die nog wachten op een afspraak bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Zolang terreurniveau 4 geldt, krijgen ze geen uitnodiging.

In Griekenland is de vluchtelingenstroom deze week plots gekelderd. Sinds zondag komen er dagelijks nog maar enkele tientallen vluchtelingen per dag aan, vorige week waren er dat nog 2.400 per etmaal. Redenen zijn het slechte weer, de nieuwe verstrengde maatregelen in Slovenië, Servië en Macedonië en de hulp van Turkije. De Turken zijn door de EU onder druk gezet om het aantal vertrekkers over zee binnen de perken proberen te houden.

Maar van die daling is in Brussel nog helemaal niets te merken, zegt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "De toestroom blijft even hoog en stabiel." Dat bevestigt ook de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Exacte cijfers zijn moeilijk, aangezien het voor een stuk om dezelfde mensen gaat, maar dagelijks melden zich toch een 400 à 500 asielzoekers aan de gebouwen bij het Brusselse Noordstation.

Een toevloed die het DVZ niet gebolwerkt krijgt. Gisteren ging het asielloket weer open, na de sluitingsdag door de terreurdreiging van maandag. En het aantal registraties werd opgetrokken van 140 per dag vorige week naar 250 deze week, maar dat alles verhelpt nauwelijks iets. Om de huidige achterstand van mensen die al een uitnodiging hebben alleen al weg te werken zit DVZ nog volgeboekt tot 8 december.

"Vandaag hebben we niet eens convocaties (uitnodigingen om zich op een bepaalde dag te melden voor registratie, AVB) kunnen uitdelen", zegt Geert De Vulder van DVZ. "Die papieren worden namelijk binnen verdeeld en door de veiligheidsoverwegingen die we door terreurniveau 4 in acht moeten nemen, mochten we niemand binnenlaten."

De honderden vluchtelingen die opdaagden, deden dat dus tevergeefs. Nog zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, zullen er geen nieuwe afspraken gemaakt worden. "Dat is dus nog een bijwerking van de terreurdreiging", geeft De Vulder aan. "Dit is een uitzonderlijke situatie waar iedereen last van heeft, ook de asielzoekers."

Extra controles om zeker te zijn dat er onder de vluchtelingen geen potentiële terroristen zijn, gebeuren er sinds de aanslagen niet, zegt het kabinet-Francken. "Onze screening is al van voor de terreuracties in Parijs zeer hoog. De vingerafdrukken en de namen van de vluchtelingen worden bij hun registratie door vier verschillende databanken gecontroleerd."

Pure chaos

De wachtrij die dagelijks aangroeit, baart Vluchtelingenwerk Vlaanderen ernstige zorgen. "Het is pure chaos op het terrein", zegt Els Keytsman. "DVZ registreert maar net zoveel vluchtelingen als Fedasil te slapen kan leggen, waardoor de rij van mensen die nog wachten op een registratie zienderogen langer wordt. Het gaat om een tweeduizendtal mensen. In WTC III is er slechts plaats voor duizend van hen. Wij proberen zo goed en zo kwaad mogelijk opvang te zoeken voor de anderen, in samenwerking met onder meer het burgerplatform en privé-initiatieven. Maar wij kunnen die gaten niet blijven opvullen."

Zeker nu de winter aanbreekt en het al durft te vriezen 's nachts, breken precaire tijden aan. "De regering moet nù met een spreidingsplan komen om de asielzoekers over het hele grondgebied te verdelen", zegt Keytsman. "Die mensen bevinden zich in zeer onveilige situaties."

Dat spreidingsplan wordt vrijdag besproken op de kern. Een effectieve goedkeuring is wellicht voor begin december, maar daarna duurt het nog enkele maanden vooraleer dat plan helemaal uitgerold is, luidt het bij Francken. "We proberen te managen wat te managen valt", zegt zijn woordvoerster. "We hebben in recordtempo extra plaatsen gecreëerd, maar het klopt zeker dat er een hoge nood blijft aan extra plaatsen."