Direct naar artikelinhoud

Paris Saint-Germain komt knokken met Anderlecht

Meer dan 300 agenten staan in en rond het Vandenstockstadion paraat om de hooligans van Paris Saint-Germain en Anderlecht vanavond uit elkaar te houden tijdens de risicowedstrijd. Gisteren werden al negen hooligans gearresteerd.

In 2011 kocht de Qatar Investment Authority voor 40 miljoen euro het kwakkelende Paris Saint-Germain (PSG) over van de Franse overheid, waardoor PSG het speeltje werd van de steenrijke emir van Qatar. "De emir heeft PSG met zijn vele geld kunstmatig opgefokt", zegt voetbalexpert Raf Willems. "Vanaf volgend jaar geldt voor de Europese clubs het Financial Fair Play Plan van de UEFA. PSG kan daar nooit aan beantwoorden. Eigenlijk zou die club niet mogen deelnemen aan de Champions League, maar toch laten de voetbalbonzen dat toe. PSG heeft extreemrechtse supporters en een antisemitische achterban vol fanatieke moslims. Ze hebben een kwalijke reputatie: als ze niet tegen andere supporters aan het vechten zijn, staan ze elkaar naar het leven."

De rivaliteit tussen de supporters van PSG en die van Anderlecht gaat terug tot november 1992. Anderlecht verloor toen in Parijs van PSG in de achtste finales van de UEFA-cup, waarna er zware rellen uitbraken. Raf Willems: "In die tijd was Anderlecht ook een club met een harde hooligankern, de O-side, geïnfiltreerd door het Front National. De huidige harde kern van Anderlecht, de Brussels Casual Service, is 150 man sterk en niet te onderschatten."

De afgelopen dagen hebben verscheidene Parijse hooligangroepen via sociale media oproepen gelanceerd om in Brussel een stevig robbertje te gaan vechten. Gisteren werden al gewapende hooligans opgepakt.

"Dat is geen verrassing voor ons", zegt Jo Vanhecke van de Voetbalcel. "De beide clubs, de politiediensten en de overheden houden al dagenlang contact om de situatie op de voet op te volgen en gepaste maatregelen te nemen."