Direct naar artikelinhoud

Iedereen kan de boom in!

Een boomhut met twee verdiepingen, een vleugelpiano en een minibar? Geen probleem voor de broers Nicolas en Bruno De Brabandere. Hun boomhutten zijn luchtkastelen voor kinderen én volwassenen. 'Dit wordt hét nieuwe IT-gadget.'

Kikkers vangen, hutten bouwen, in bomen klimmen: van vier plattelandsbroers verwacht je niet anders. Maar dat twee van hen vijftien jaar later nog altijd boomhutten in elkaar timmeren, is wél bijzonder.

Als we aanbellen bij en, verwachten we twee, euh, bomen van kerels. Maar als de deur openzwaait, blijken het doodgewone jongens te zijn, weliswaar met een kinderlijke passie voor boomhutten. Onder de naam Hogerhuis bouwen ze exclusieve en soms zeer luxueuze exemplaren.

Wat bezielt jullie om als volwassenen nog boomhutten te bouwen?

"De eerste maakten we vijftien jaar geleden hier in onze achtertuin in Merelbeke, van rondslingerende pallets en ander bouwmateriaal. Onze ouders waren desijds aan het verbouwen, vandaar. De hut palmde vijf knotwilgen in en bestond uit verschillende delen, verbonden met loopbruggen.

"Een paar jaar later vroeg een oom ons om in zijn tuin een boomhut te bouwen voor de neefjes en nichtjes. Bij de houthandel mochten we alles kopen wat we nodig hadden. Fantastisch, want dat was de eerste keer dat we niet met restmateriaal aan de slag moesten. Als verloning kregen we onze eerste grote boormachine. En zo waren we vertrokken. Nu maken we boomhutten met twee verdiepingen, drijvende pontons, elektriciteit en zelfs een death-ride."

Valt daarvan te leven? Wat kosten die dingen zoal?

"Ik studeer nog, dus werken we vooral in de vakanties en weekends. Reken qua kostprijs tussen de 5.000 en 15.000 euro. Dat lijkt veel, maar het is voor ons eigenlijk niet genoeg om rendabel te zijn. We gebruiken enkel kwaliteitshout en er kruipen heel veel manuren in zo'n hut. Bovendien moet bijna alles ter plaatse gemaakt worden. En dan doen wij - voorlopig - nog amper binnenafwerking. Voor een echt luxe boomhut met sanitair, isolatie en ingemaakte kasten ben je al snel evenveel kwijt als voor een klein rijtjeshuis."

"Bruno zit in zijn laatste semester van zijn master architectuur aan Sint-Lucas in Gent. Hij is de creatiefste van ons twee. Ik ben handelsingenieur. Als we een boomhut bouwen, is dat puur logisch nadenken. En natuurlijk komt er ook een fikse dosis trial and error bij kijken.

"Gelukkig heb ik ook nog een tijdje voor industrieel ingenieur bouwkunde gestudeerd. Daar leerde ik hoe je de stabiliteit van een bouwwerk moet berekenen en hoe je betere constructies kunt maken."

Stel: ik wil een boomhut. Hoe gaan we te werk?

"Je hebt in de eerste plaats een goede boom nodig. Meestal is dat een eik of een beuk, maar het belangrijkste is dat de boom gezond is. Als ik de tuin en de boom zie, komt de inspiratie vanzelf. Ik ontwerp de hut zo dat hij goed geïntegreerd is in de tuin en past bij het huis. Ik teken de hut uit op de computer en dan duiken we ons atelier in. We zagen overigens geen takken af, maar passen het ontwerp aan de boom aan. De boom wordt nooit beschadigd.

"Onze hutten zijn heel solide. Je zou er zonder problemen een barbecue op kunnen geven. We maken ook steeds vaker boomterrassen. Mensen zetten daar dan een lange tafel op: een ideale plek om te genieten van de natuur en het uitzicht tijdens een etentje met vrienden.

"Ooit maakten we in een boom een achthoekig plateau op vier meter hoogte. Het uitzicht was ongelooflijk! De eigenaar was zo enthousiast dat hij er zijn buffetpiano op wilde zetten. Nu, qua gewicht was dat geen probleem. Maar wat als het regent?"

Welke filosofie schuilt er achter jullie bedrijf?

"Wij noemen onszelf geen stielmannen, maar boomhutbouwers. Zo'n hut is méér dan een stapel planken, hè. Wij creëren een complete leefwereld. Dat geldt voor kinderen, die ons vaak helpen tijdens de bouw, maar ook voor volwassenen. Via onze website willen we een community starten van boomhutbezitters."

'De boomhut is de ultieme manier om je terug te trekken in de natuur, iets waar we in deze drukke tijden meer dan ooit nood aan hebben. Zou het ook niet geweldig zijn als een koppel op hun huwelijksverjaardag elkaar een boomhut cadeau doet, in plaats van een ring? Let op mijn woorden: de boomhut kan het nieuwe IT-gadget worden.'

Zet tot slot eens een boompje op over jullie toekomstplannen.

"Intussen hebben we al een 25-tal exemplaren gebouwd, aanvankelijk vooral voor kinderen. Maar we evolueren weg van die stereotype boomhut naar hippere versies met moderne materialen. Geen hout meer, maar staal en glas. Ons doelpubliek wordt meer volwassenen.

"In mijn dromen bouwen we ooit exclusieve hutten waar je echt in kan wonen. Inspiratie haal ik onder meer uit Tree Houses, een boek dat vorig jaar verscheen bij Taschen. De mogelijkheden zijn eindeloos. The sky is letterlijk the limit. Het is ook een interessante denkoefening voor een architectuurstudent als ik: 'out of the box' denken over wonen. Al is het zeker niet zo dat ik continu boomhutten teken op de academie. Integendeel, mijn docenten weten niet eens dat ik dit doe."

Meer info op www.hogerhuis.be. Vandaag en morgen staat Hogerhuis nog op woonbeurs Sfeer in Flanders Expo, Gent.