Direct naar artikelinhoud

Maes moet Racing Genk nieuw gezicht geven

De bestuursleden van Racing Genk haalden hun beste pak boven. De voorstelling van Peter Maes (50) moet dan ook een nieuw tijdperk inluiden in de Cristal Arena. De coach maakte alvast een zelf- zekere indruk. 'Ik heb maar één doel: prijzen pakken.'

Herbert Houben, Patrick Janssens en Dimitri De Condé staken om beurt de loftrompet over Peter Maes. Ze noemden hem net niet de nieuwe messias van Racing Genk. "Ik krijg hier verschillende pluimen op mijn hoed, maar het liefst zou ik die hebben na een jaar of vier", zei de nieuwe trainer.

Maes komt duidelijk naar Limburg om succes te boeken. "Ik ben iemand met een langetermijnvisie, maar ik wil ook op korte termijn prijzen pakken. De lat ligt heel hoog en dat moet ook. In voetbal kan alles snel gaan. Kijk dit seizoen naar AA Gent. Na vier slechte jaren spelen ze nu kampioen. Op één jaar kan er heel veel veranderen."

Dat Racing Genk weer ambitie ademt, spreekt Maes aan. "Iedereen die me kent, weet dat ik als een orkaan door een club kan razen. Maar ik ben ook een teamspeler. In de gesprekken met de clubleiding voelde ik dat we hier samen aan iets moois gaan bouwen", sprak Maes, die met Rudi Cossey en Erwin Lemmens twee assistenten wil meebrengen. "Maar daarover is nog geen beslissing genomen. Wij de technische en medische staf nog aan het doorlichten."

Binnenlandse transfers

Voor de spelers van Genk start de voorbereiding op 22 juni. De medische tests worden een paar dagen vroeger ingepland. "Ik wilde de trainingen op 15 juni laten beginnen", zei de coach, "maar dat is helaas niet mogelijk omdat sommige spelers dan nog met vakantie zijn."

Aan de spelerskern wordt nog gewerkt. "Het is duidelijk dat er opnieuw een positief klimaat moet worden gecreëerd", vertelde Maes. De komst van Hans Vanaken, die bij Lokeren speelt, lachte hij wel weg. "Twee jaar geleden was hij misschien wel haalbaar voor Genk, nu niet meer. We zullen proberen onze kern zo sterk mogelijk te maken en kijken daarvoor in eerste instantie naar opportuniteiten op de binnenlandse markt."

Genk heeft wel niet de financiële slagkracht om veel transfers te doen. "De tering moet naar de nering gezet worden", beaamde Maes. "We zullen de kern dus heel goed moeten doorlichten en dat wordt een prioriteit."

De coach was het bij Lokeren gewoon om samen te werken met één of twee personen. Bij Genk vindt hij nog een sportieve commissie en raad van beheer terug. "In elk huis gelden andere regels. Ik moet een werksfeer creëren waarbinnen we resultaten kunnen boeken."