Direct naar artikelinhoud

Thom Yorke haalt zijn albums uit de streamingrekken van Spotify

Thom Yorke wil niet langer dat zijn solowerk en albums van Atoms For Peace via Spotify beluisterd kunnen worden. Hij vindt dat de streamingdienst veel te weinig aan de artiesten betaalt.

'Vergis je niet. Nieuwe artiesten die je ontdekt op Spotify zullen niet betaald worden. En binnenkort komen de aandeelhouders om hun geld. Zo simpel is het." Spotify mag dan al vaak geprezen worden als het toekomstmodel voor de muziek, volgens Radiohead-frontman Thom Yorke is het model oneerlijk. En dus besliste hij om zijn eigen solo-album The Eraser en die van Atoms For Peace, zijn muziekproject met Nigel Godrich, van Spotify en concurrent Rdio te halen. De platen van Radiohead staan wel nog op de streamingdiensten.

Twistappel is de vergoeding die de artiesten krijgen voor hun muziek op streamingdiensten als Spotify. Een nummer moet er al immers een serieuze hit worden wil een artiest er ook iets aan overhouden. "Een nummer dat een miljoen keer beluisterd is, zal ongeveer 4.400 euro opbrengen", rekende The Guardian uit op basis van de gemiddelde prijs die Spotify aan artiesten zou betalen. Alleen wordt het gros van de nummers op Spotify en andere streamingdiensten veel minder beluisterd, waardoor zeker de minder bekende muzikanten er zo goed als niets aan overhouden.

In eigen land maakte Senne Guns enkele maanden geleden bekend dat hij een cheque van 3,7 euro had gekregen voor zijn nummer 'Goudvis', dat 12.000 keer beluisterd werd via streamingdiensten.

Dit soort bedragen bewijst dat het model van Spotify niet klopt, menen Yorke en Godrich, die met hun "kleine betekenisloze rebellie" hun collega-muzikanten willen steunen. "Streaming werkt goed voor ouder werk, maar niet om nieuwe muziek van artiesten te steunen", legde Godrich de actie uit. "Spotify en co. moeten daarom hun model voor nieuwe releases aanpassen, of anders moeten alle producenten het lef hebben om die streamingdiensten niet langer te gebruiken." Godrich gebruikte het voorbeeld van Pink Floyd, dat vorige maand zijn catalogus op Spotify zette. "Die muziek heeft al miljarden dollars opgebracht (niet noodzakelijk voor de band), waardoor het steek houdt die nu op streamingsites te publiceren. Maar ik betwijfel of Dark side of the Moon ooit gemaakt zou zijn als mensen in 1973 naar muziek luisterden via Spotify in plaats van platen te kopen. Die plaat opnemen zou gewoon veel te duur zijn."

Spotify zegt zelf 24 miljoen actieve gebruikers te hebben, waarvan er zes miljoen maandelijks vijf of tien euro betalen om reclamevrij naar muziek te kunnen luisteren. Volgens de dienst is het een kwestie van tijd en vooral extra gebruikers vooraleer de muzikanten meer geld krijgen. Het zegt zelf sinds 2008 al 500 miljoen dollar uitbetaald te hebben en dit jaar alleen al zou er daar nog eens 500 miljoen dollar bijkomen.