Direct naar artikelinhoud

Overheidsadvocaat ontspringt dans in Fortisgate

In het onderzoek naar schending van het beroepsgeheim bij het tot stand komen van het omstreden Fortisarrest van het hof van beroep in Brussel, op 12 december 2008, heeft de procureur-generaal in Gent een voorlopig standpunt ingenomen over de vervolging van de inverdenkinggestelden. In de ontwerptekst worden raadsheer Christine Schurmans van het Brusselse beroepshof en Cassatievoorzitter Ivan Verougstraete in beschuldiging gesteld. Overheidsadvocaat Christian Van Buggenhout, die oorspronkelijk ook in verdenking was gesteld, ontspringt de dans.

Henri Heimans, de Gentse raadsheer-onderzoeksrechter die het onderzoek naar de ‘lekken’ voerde, sloot op 23 april zijn opdracht definitief af. Vanaf dan was het aan het parket-generaal om het strafdossier te bestuderen en een standpunt in te nemen. In het luik van de schending van het beroepsgeheim werden eerder Schurmans, Verougstraete en Van Buggenhout in verdenking gesteld. De laatste, de advocaat van de staat, wordt uiteindelijk niets verweten. De twee anderen hebben het beroepsgeheim wél geschonden, aldus het parket-generaal. Schurmans wordt beschuldigd van het laten lezen en afdrukken van bepaalde zaken door intimi, onder andere door haar goede vriendin Nicole Diamant, ook een magistrate.

Verougstraete wordt beschuldigd van het contacteren van meester Van Buggenhout. De ‘lekken’ speelden zich af in de dagen voorafgaand aan de uitspraak van het controversiële arrest van 12 december 2008, dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas bevroor tot de aandeelhouders zich erover hadden kunnen uitspreken.

De twee verdachten, Christine Schurmans en Ivan Verougstraete, krijgen inzage in het strafdossier en hebben tot eind juni de tijd om bijkomende onderzoeksdaden te vragen. Vervolgens verhuist de eindvordering naar de Gentse kamer van Inbeschuldigingstelling (KI), die zal beslissen wie er doorverwezen wordt naar een strafrechtbank (in casu een hof van beroep) en wie niet.