Direct naar artikelinhoud

België en Frankrijk redden Dexia (bis)

5,5 miljard euro hoesten de Belgische en Franse regering op om het vel van Dexia te redden. Ons land staat in voor 53 procent van de kapitaalverhoging.

Woensdagnamiddag 7 november. De Fransen voeren de druk op om de kapitaalverhoging van Dexia snel af te ronden. Ze hebben een voorstel van hun minister van Financiën Pierre Moscovici op tafel gelegd: 55 procent van de kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro is voor rekening van België.

De Belgen zijn echter voorstander van een verdeling van 50/50. Voor hen kan het voorstel om 55 procent van de lasten te dragen echt niet door de beugel. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zoekt snel de steun van Premier Di Rupo (PS) en ook van zijn voorganger bij Financiën Didier Reynders (MR). Die sloot in 2008 al een akkoord over Dexia met de Fransen.

De ploeg van Vanackere is zenuwachtig en zet alles op alles om niet door de Fransen gerold te worden. Naar verluidt zijn de Fransen, die vanuit Parijs per telefoon onderhandelen 'hautain'. "Ze gedragen zich als typische Franse hoge ambtenaren: België is voor hen minder dan niets. De enige vraag die ze zich stellen is: is dat goed voor de Republiek?", zegt een Belgische onderhandelaar.

Al snel komt het tot een breekpunt. De sherpa's van Vanackere willen de onderhandelingen met Moscovici en zijn ploeg stoppen. Wat op tafel ligt is veel te negatief voor België. "We gaan rechtsreeks met president François Hollande en Premier Jean-Marc Ayrault spreken", klinkt het in de ploeg van Steven Vanackere.

Het kernkabinet is het eens met deze 'breukstrategie'. De besprekingen hernemen en uiteindelijk willen de Fransen een inspanning doen. Ons land zal 'slechts' voor 53 procent moeten instaan. Opluchting bij de Belgische onderhandelaars. Om 23 uur stelt Vanackere de deal aan zijn collega's van het kernkabinet voor. Binnen de 25 minuten gaat iedereen akkoord. Ook Didier Reynders.

Volgens het akkoord neemt ons land 2,9 miljard euro van de kapitaalverhoging voor zijn rekening. Het waarborgplafond wordt voor ons land van 90 miljard euro naar 85 miljard euro gereduceerd. Door de operatie wordt de verdeelsleutel uiteindelijk 51,41 procent voor België, 45,59 voor Frankrijk en 3 voor Luxemburg. Frankrijk neemt ook voor 9,4 miljard euro toxische kredieten van Dexia over.

Financieel minder aantrekkelijk is dat de regeringen de vergoeding voor de staatswaarborgen laat zakken van 90 naar 5 basispunten. Waardoor België minder geld in de kassa zal krijgen. In plaats van 300 miljoen euro zal ons land in 2013 slechts 140 miljoen ontvangen. In 2014 zal de vergoeding nog slechts 50 miljoen euro bedragen. Na de kapitaalverhoging zullen België en Frankrijk samen zowat 93 procent van Dexia bezitten.