Direct naar artikelinhoud

Japanse rivaal blijft zinkgroep Nyrstar uitdagen

De strijd om de Australische mijngroep CBH Resources woedt verder. Het Japanse Toho Zinc, dat vandaag al 24 procent heeft in de mijngroep, heeft zijn overnamebod met 20 procent opgetrokken. Dat is een doorn in het oog van het Belgische Nyrstar.

Het bod van Toho Zinc komt nu naar eigen zeggen op iets minder dan 227 miljoen euro. Dat van Nyrstar wordt op zo’n 215 miljoen euro gewaardeerd. Sinds het eerste bod van Nyrstar werd de biedprijs door de twee rivalen samen al vijf keer verhoogd.

Nyrstar onderzoekt de boeken van CBH nog. De Australische mijngroep stemde daarmee in. “We zijn ermee bezig. Of we op basis daarvan met een nieuw voorstel komen, is nog niet duidelijk, maar we bekijken de voorwaarden van een overname in ieder geval nog”, reageert Geert Lambrechts, woordvoerder van Nyrstar.

Volgens Lambrechts is het bod van Nyrstar bij nadere studie beter dan dat van Toho, omdat Nyrstar gaat voor 51 procent van CBH en ook het kortlopende schuldpapier van Toho wil overnemen aan de nominale waarde.

Nyrstar heeft 0,195 Australische dollar per aandeel veil. Toho geeft 0,30 dollar per aandeel, maar wil geen schulden overnemen en mikt op een belang van 49,9 procent in CBH.

De bestuurders van CBH die onafhankelijk zijn van Toho zullen zich buigen over het voorstel. Zij spraken zich eerder al uit voor het lagere bod van Toho.

Nyrstar en Toho strijden sinds begin januari om de Australische mijnen. Nyrstar stelde van bij het begin dat de overname geen must is voor het bedrijf. Ook Lambrechts herhaalde gisteren dat de overname niet “tegen gelijk welke prijs” zal doorgaan. Maar de hardnekkigheid waarmee Nyrstar zich in dit dossier vastbijt, doet vermoeden dat de zinkgroep toch wel verlekkerd is op CBH.

Nyrstar koopt mijnen om zich goedkoop van de levering van grondstoffen te verzekeren. De groep heeft fabrieken in Australië. De mijnen van CBH passen daar perfect bij. De overname van de mijnbouwer past in de ommezwaai van de zink- en loodsmelter naar een geïntegreerde grondstoffenproducent.