Direct naar artikelinhoud

Europa gunt België begroting in evenwicht

Brussel

Eigen berichtgeving

Minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) mag gerust zijn: de begroting van 2003 eindigt definitief met een (klein) overschot. Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft uiteindelijk dan toch geen bezwaren tegen de budgettaire operatie van de regering-Verhofstadt om het pensioenfonds van Belgacom in de begroting van 2003 te boeken. Door die eenmalige operatie kan de regering voor de vijfde keer op rij de begroting afsluiten in evenwicht.

De regering besloot bij de begrotingsopmaak in de herfst van vorig jaar om de Belgacom-operatie uit te voeren. De overname van het pensioenfonds van Belgacom kwam er om de beursgang van het telecombedrijf voor te bereiden, maar ze kwam de regering op korte termijn ook erg goed uit. Op die manier kon een verwacht tekort op de begroting van 2003 omgezet worden in een licht overschot. Oorspronkelijk wou paars de overname van het fonds, ter waarde van 5 miljard euro, verdelen over de budgetten 2003 en 2004, maar dat zag Europa niet zitten. Daarom werd de regering verplicht om de inkomsten in een keer te boeken.

De operatie bleef erg omstreden. De oppositie sprak van een truc om de rode cijfers van de begroting te verdoezelen. Ook bleef het de vraag of Europa wel mee zou stappen in het verhaal. De regering boekt namelijk pensioenreserves als inkomsten, maar voorziet geen extra uitgaven om de toekomstige pensioenen uit te betalen. Ondanks die mogelijke kritiek heeft Eurostat gisteren beslist om toch groen licht te geven aan de operatie. Dat gebeurde al bij al vrij nipt. Eurostat werkt als een soort koepel van nationale banken en statistische bureaus. Van de 29 geraadpleegde instellingen waren er slechts 17 voorstanders van de operatie.

Begrotingsminister Johan Vande Lanotte is uiteraard erg tevreden over het Europese fiat. "Niemand zal nu nog kunnen zeggen dat dit een goedkoop trucje was", verklaarde hij gisteren. Eerder had ook de Europese Commissie de budgettaire operatie goedgekeurd. Oppositiepartij CD&V is niet onder de indruk van de Europese welwillendheid. Volgens CD&V gaat het om een eenmalige ingreep die de echte problemen van de begroting niet oplost. Bovendien is er volgens de oppositie geen zekerheid dat de pensioenen van de Belgacom-werknemers in de toekomst veilig zijn. CD&V verwijt de regering ook enkel met "intens lobbywerk" een goedkeuring verworven te hebben. Dat laatste kan wellicht voor een deel kloppen. Het was bijvoorbeeld opmerkelijk dat België niet mee vooraan op de Europese barricaden kroop toen Frankrijk en Duitsland het budgettaire stabiliteitspact aan hun laars lapten en hun begroting zwaar in het rood lieten gaan. Mogelijk kocht ons land met die lauwe houding de goodwill af van de twee buurlanden. (BE)

Eurostat heeft geen bezwaar tegen Belgacom-operatie van regering-Verhofstadt