Direct naar artikelinhoud

Betogers bestormen parlement Koeweit

De emir van Koeweit heeft de veiligheidstroepen in zijn land opdracht gegeven 'alle noodzakelijke maatregelen' te nemen om de openbare orde te herstellen. Woensdag was het parlement van Koeweit bestormd door demonstranten die protesteerden tegen de corruptie onder hooggeplaatste bestuurders.

Het was het omvangrijkste protest in Koeweit sinds het begin van de Arabische Lente, eind vorig jaar. De betogers eisten het aftreden van premier Sheik Nasser al-Mohammad al-Sabah, een lid van de koninklijke familie. Hij zou geld van de overheid hebben laten overmaken naar bankrekeningen in het buitenland.

Tientallen demonstranten klommen woensdag over door de politie opgerichte barricades en drongen korte tijd het parlement binnen, waar net een debat gaande was. Leden van de oppositie hadden vergeefs geprobeerd de premier ter verantwoording te roepen over de beschuldigingen van corruptie. De betogers zongen het volkslied en vertrokken weer na enkele minuten.

De menigte buiten riep 'De mensen willen de val van de regeringsleider', een variant op de bekende leus waarmee in andere Arabische landen werd en wordt geroepen om het verdwijnen van het regime. Zes leden van de ordetroepen raakten volgens het staatspersbureau KUNA gewond.

Ook oppositionele parlementsleden deden mee aan de bestorming van het parlementsgebouw. Een van hen dreigde met meer demonstraties als de regering en het parlement niet worden ontbonden. "Woensdag was maar een eerste stap", zei parlementariër Musallam al-Barak. "We zijn bang voor niemand, behalve God. Dit is de vertegenwoordiging van het volk, niet de vertegenwoordiging van degenen die het parlement gebruiken om hun belangen te beschermen. Als de grondwet wordt geschonden, zullen de mensen wraak nemen."

Aanhangers van de regering in het parlement hadden dinsdag tegen het verzoek gestemd aan de premier om te verschijnen. Dit lokte het protest van de dag erop uit. De oppositie heeft inmiddels een motie ingediend om later deze maand weer over de kwestie te debatteren. Vorige maand is de minister van Buitenlandse Zaken al afgetreden in verband met het schandaal.

Een woordvoerder van de regering zei gisteren, na afloop van een spoedzitting van het kabinet, dat de protesten volgens emir Sheik Sabah al-Ahmed al-Sabah de 'veiligheid en stabiliteit' van het land in gevaar brengen. Mogelijk zullen ook media worden aangepakt die in de ogen van de regering de onrust hebben aangewakkerd, zo meldde het staatspersbureau.

Levendige politieke cultuur

Volgens ooggetuigen mishandelden speciale politietroepen al vóór de bestorming van het parlement mensen die daar wekelijks een vreedzaam protest houden. Dat zou de directe aanleiding tot de bestorming zijn geweest.

De kleine oliestaat heeft tot nu nauwelijks te maken gehad met onrust zoals die het afgelopen jaar andere Arabische landen in zijn greep heeft gekregen. Koeweit is het afgelopen decennium echter meer gedemocratiseerd dan andere landen in het Golfgebied en kent een levendige politieke cultuur. Het parlement heeft meer bevoegdheden dan andere gekozen organen in de regio, parlementariërs van de oppositie leveren openlijk kritiek op de regerende familie.