Direct naar artikelinhoud

AA Gent loopt Portugese kater op

Zes minuten hield Gent stand in Portugal. En toen vlogen de ballen Jorgacevic om de oren. Vier keer scoorde Lissabon voor de rust, in de tweede helft volgde nog een vijfde. Van een pijnlijke avond gesproken.

De eerste overwinning in de Europa League waar Dury zo van droomt, zal voor een volgende keer zijn.

Francky Dury kreeg gisteren voor de match al een serieuze tegenslag te verwerken. Marko Suler ging op de laatste training door zijn enkel en raakte ondanks flink oplapwerk niet klaar. Een serieuze streep door de rekening want net tegen de autoritaire leider in groep C werd gerekend op de ervaring van Suler om de stormen te doorstaan. Hanstveit werd dan maar voor de Portugese leeuwen gegooid. Net als Ibrahima Conte, die zijn Europees debuut maakte. Ook vraagteken El Ghanassy stond tegen de verwachtingen in op het veld, mét gezichtsmasker.

Het eerste halfuur doorkomen, dat was het belangrijkste devies geweest van Dury. Dat goede voornemen hield precies zes minuten stand. Een afgemeten voorzet van Joao Pereira kwam op de slof van Salomão terecht. De jonge Portugees liep vrij in de rug van Baric en aarzelde niet om binnen te trappen - hij deed het ook al tegen Sofia. 1-0, ofwel het worstcasescenario voor AA Gent.

Al snel bleek dat Lissabon geen genade zou kennen met de Gentenaars want vijf minuten later verdubbelde Liédson de score. Op het randje van de zestien haalde hij uit. Jorgacevic mocht zich een tweede keer omdraaien.

Een afstraffing was in de maak, enkel een cadeautje van keeper Hildebrand zorgde voor een waakvlammetje. Nadat een vrije trap van Azofeifa via de rug van Maniche bij Ljubijankic belandde, kopte die niet eens zo hard richting doel. Hildebrand had maar op te rapen, maar loste onbegrijpelijk. Wils twijfelde niet en strafte de blunder van de Duitser ongenadig af. 2-1. Hoopgevend, maar niet voor lang. Nog geen halfuur was er gespeeld of de 3-1 stond op het bord. Na een Portugese belegering van het Gentse doel, zette Joao Pereira voor op Liédson die helemaal vrij mocht binnen schuiven aan de tweede paal. Onbegrijpelijk eigenlijk hoe een spits op twee meter van doel zoveel ruimte krijgt met zowat alle Gentse verdedigers in de buurt. Van een dekkingsfout gesproken.

En alsof het nog niet pijnlijk genoeg was, pikte ook Maniche in de eerste helft zijn goaltje mee. Hij kreeg de bal perfect in de rug van de Gentse verdediging doorgestoken van Liédson en liep alleen op Jorgacevic af. Die kon zijn schot in eerste instantie nog keren, maar de bal kwam in de rebound opnieuw bij Maniche die alleen voor een open doel niet kon missen. 4-1 en nul op het rekest voor defensieve stabiliteit. Gent liep een hele eerste helft compleet achter de feiten aan.

Na de rust kon de ingevallen Coulibaly zowaar even voor dreiging zorgen. Zijn kopballetje ging net naast. Waarna Lissabon de draad weer oppikte en voort ging met de afslachting. Postiga knalde op het uur de bal onder Jorgacevic in doel: 5-1. Zijn vierde Europese treffer strooide alleen maar meer zout in de wonde. Want even voordien had Liédson eigenlijk zijn derde van de avond moeten maken. Alleen zijn eigen eergevoeligheid lag in de weg: in plaats van gewoon te schieten probeerde hij een hakje. En dan zwijgen we nog van zijn twee kopballen die net zo goed binnen konden gaan. Het leverde hem 17 minuten voor tijd een applausvervanging op. Vijf goals bleken genoeg om de Portugese honger te stillen.

Na Sofia (5-0) at Lissabon dus ook Gent op. “We willen vooral leren”, zei voorzitter De Witte voor de match. Hopelijk hebben de Gentenaars dan goed opgelet want Sporting Lissabon gaf gisteren een mooie voetballes. (hvm)

Doelpunten: 7’ Salomão 1-0, 13’ Liedson 2-0, 16’ Wils 2-1, 27’ Liedson 3-1, 37’ Maniche 4-1, 60’ Postiga 5-1

Sporting: Hildebrand, Pereira, Polga (44’ Torsiglieri), Evaldo, Carriço, Salomão, Santos, Maniche (63’ Zapater), Abel, Postiga, Liedson (73’ Vukcevic)

AA Gent: Jorgacevic, Baric (46’ Coulibaly), Wils, Skarabot, Hanstveit, Thijs, Azofeifa, Smolders (46’ Grondin), Ljubijankic, El Ghanassy (67’ Soumahoro), Conté

Scheidsrechter: Kelly (Ier)