Direct naar artikelinhoud

Vettel verlost Ferrari

Mercedes is dus niet onklopbaar. Sebastian Vettel leverde in Sepang in Maleisië het bewijs met zijn Ferrari.

Je zag het in de tribunes, je voelde het in de paddock en je hoorde het aan het gejuich in de perszaal: er ging een grote opluchting door het F1-wereldje, toen hij gisteren als winnaar over de streep scheurde. Sebastian Vettel, de verlosser. Omdat hij toonde dat Mercedes dan toch niet op een andere planeet rijdt, zoals iedereen na Melbourne vreesde.

De winnaar werd er zelfs emotioneel van. "Dit is een zeer emotionele dag voor mij. Als kind stond ik met mijn gezicht tegen het dranghekken vol bewondering te kijken naar Michael Schumacher, mijn idool, in die rode auto. En nu zit ik er zelf in."

Voor Ferrari was 2012 een fantastisch seizoen dankzij de snel slijtende banden. Pirelli paste die formule voor het eerst sinds lang opnieuw toe in Maleisië. Minstens drie pitstops, werd voor de race voorspeld, en dat kwam ook uit.

Maar nu blijkt vooral dat de Mercedes zijn rubber sneller opsoupeert dan de Ferrari. Natuurlijk komt dat sneller naar boven met banden die vanzelf al sneller slijten, bovendien geholpen door een stikheet klimaat. Rosberg en Hamilton reden de hele race te klagen over hun rubber, Vettel op geen enkel moment. Maar Vettel kon het zich vooral permitteren om maar twee keer banden te wisselen, terwijl de Mercedes-jongens drie keer moesten stoppen. Ze deden dat de eerste keer toen na een paar ronden al een safety car uitrukte. Vettel, toen in tweede stelling, pakte de leiding en reed vanaf toen de ene snelle en foutloze ronde na de andere.

Bij Mercedes hadden ze berekend dat Hamilton in het slot nog zou kunnen aansluiten om te gaan aanvallen, maar de Brit bleef sukkelen met het rubber en gooide tien ronden voor het einde de handdoek. Vettel, emotioneel: "In die laatste ronden zei ik tegen mezelf: wat gebeurt er nu, ik rij in die rode auto waarvan ik altijd gedroomd heb, en ik zal de koers winnen..."

Vettel is zo helemaal terug. Van Brazilië 2013 was het geleden dat hij nog eens gewonnen had. Vorig jaar alleen maar gesukkeld, zelfs een uitgebluste indruk gemaakt. Maar de scherpte en motivatie zijn weer zichtbaar, de snelheid ook, dankzij een uitstekende gebouwde nieuwe Ferrari. Meer dan dat recept spijzen met een band die wat sneller slijt, was niet nodig om formule 1 anno 2015 weer boeiend te maken.