Direct naar artikelinhoud

Belgisch record voor Lecluyse

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap zwemmen klein bad in het Deense Herning heeft Fanny Lecluyse getoond dat zij opnieuw top is. Zij zwom in de halve finale van de 50m schoolslag, een nummer dat haar het minst ligt, een Belgisch record.

Lecluyse bracht de 31.07 van Kim Janssens op de WB-wedstrijd van Berlijn in 2011 naar 30.88. Een verbetering van bijna 2 tienden op een 50m-nummer is al geen alledaagse kost maar de progressie die de West-Vlaamse op korte termijn op dit nummer liet zien is helemaal spectaculair. Op 19 oktober van dit jaar had ze op de meeting van Saint-Dizier in Frankrijk nog 31.86 seconden nodig en dat betekent dat ze in minder dan twee maanden haar besttijd met 98 honderdsten verbetert.

"Ik heb vorig jaar onder Wauter Derycke mijn techniek flink kunnen bijschaven en nu ik weer bij Horatiu Droc train, werken we opnieuw veel op kracht. Dat verklaart waarom ik nu veel aan snelheid heb gewonnen", reageerde Lecluyse na afloop. "Ik weet nu dat ik ook op de 200m schoolslag sneller van start kan gaan en dat belooft het beste voor vrijdag."

Jasper Aerents en François Heersbrandt bereikten de finale van de 50m crawl. Aerents werd zesde in 21.56 en Heersbrandt tiende in 21.91. Aerents: "Ik blijf op dit nummer de snelste Belg en ik zwom in de finale mijn snelste race van de dag. Zo moet het. In de reeksen was Heersbrandt rapper maar dat heeft mij niet verontrust."

Pieter Timmers kon de opgelopen trainingsachterstand tengevolge van een klaplong niet verdoezelen. In de reeksen van de 50m crawl werd hij 23ste en vierde Belg in 22.15 of 7 tienden trager dan vorig jaar in Chartres.

Op de eerste dag van het EK in Denemarken sneuvelden trouwens vier wereldrecords en één Europees record. De Italiaanse mannenploeg bracht in de reeksen van de 4x50m wisselslag het WR op 1:33.65; in de finale maakten de Russen er 1:32.38 van.

De Zweedse vrouwenploeg zwom in de reeksen van de 4x50 m crawl een wereldrecord van 1:37.21, dat in de finale door de Denen op 1:37.04 werd gezet. De Spaanse Mireia Belmonte Garcia werd Europees kampioen op de 200m vlinderslag in een Europees record van 2:01.52.