Direct naar artikelinhoud

Noch bidden noch lekkere geuren opsnuiven verlicht pijn

Proefpersonen voelen meer pijn in kamer die lekker ruikt

Ziekte en pijn bestrijden met gebeden of aromatherapie is verloren moeite. Althans, dat moet blijken uit twee pas verschenen onderzoeken.

Al sinds mensenheugenis richten zieken zich tot een god die ze om genezing vragen. Dat dat klinkklare onzin is, zou nu voor eens en voor altijd bewezen zijn, zo schrijft The New York Times. Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mensen voor wie gebeden is na een operatie niet beter herstellen dan patiënten voor wie geen gebeden werden uitgesproken.

Wie zich omdat bidden niet helpt dan maar richt tot de aromatherapie, komt er ook bekaaid af, zo meldt dan weer de Britse The Times. Een psycholoog gespecialiseerd in het effect van geuren op het gemoed ontdekte namelijk dat aroma's pijn niet verlichten, integendeel. Professor Neil Marin van de universiteit van Middlesex wekte een vorm van pijn op bij drie groepen vrijwilligers. Ze moesten een kwartier lang hun armen in ijskoud water stoppen.

Een groep deed dat in een geurloze kamer, een andere groep in een kamer waar de geur van machineolie hing, en nog een andere in een kamer waar de aangename geur van citroenen de lucht opfriste. Om de vijf minuten moesten de deelnemers het niveau van de pijn die ze voelden aangeven op een schaal van nul tot elf. Na de eerste vijf minuten gaven de groepen die aan een geur werden blootgesteld een opvallend hoger pijnniveau aan dan de 'geurlozen'. Dat niveau daalde wel, maar bleef altijd hoger dan bij de groep die geen specifieke geuren rook. Volgens Martin zou het kunnen dat de geur stimulerend werkt op de zintuigen en je dus ook meer bewust maakt van pijn. Martin geeft wel toe dat aromatherapie een groot placebo-effect heeft. "Maar dat het echt werkt, dat is gezwam", aldus de professor.

Barbara Debusschere