Direct naar artikelinhoud

Veiligheidscoördinator maakt bouwen tot 3,8 procent duurder

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

De verplichting om op een bouwwerf met een veiligheidscoördinator te werken maakt bouwen voor gezinnen 1,2 tot 3,8 procent duurder. Dat heeft minister van Werkgelegenheid Laurette Onkelinx bevestigd. "De meerkosten liggen in de lijn van onze verwachtingen," beaamt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), "maar we vermoeden wel dat de kosten meer naar de 1,2 procent zal nijgen."

Kamerlid Maggie De Block (VLD) rekende uit dat een gezin voor de bouw van een modale woning van 5 miljoen frank (125.000 euro) 60.000 à 190.000 frank (4.700 euro) meer moet betalen. Zij klaagt de prijsstijging aan: "Gezinnen die een woning willen bouwen, worden al geconfronteerd met hoge grondprijzen en zitten tijdens het bouwen sowieso krap bij kas."

Maar Dillen vermoedt dat die kosten uiteindelijk zullen dalen. "Door de veiligheidscoördinator komen er minder arbeidsongevallen op de werven voor. En dan moeten de verzekeringspremies ook dalen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg. We moeten het eerst nog bewijzen."

De Block vreest dat naast het gezin ook de kleine bouwers financieel getroffen worden door de extra kosten van de veiligheidscoördinator. Dillen spreekt dat tegen. "De kleine bouwer zal uiteindelijk voordeel halen uit de coördinator, want zijn werf wordt veiliger. De grote concurrent van de aannemer is de doe-het-zelver die vrienden tijdens het weekend oproept om samen het huis te verbouwen. Maar als er een ongeval gebeurt, wie is er dan aansprakelijk? Ik vermoed dat meer doe-het-zelvers de afweging maken en een beroep doen op bouwers die de veiligheid wel garanderen."

Het VCB is ook van mening dat het aantal woningen niet zal dalen. Daarvoor zijn de meerkosten te beperkt. Dillen vindt wel dat de meerkosten zelf onnodig waren. "De richtlijn voor de kleine woningen is te zwaar. We stelden voor om de aannemers van kleine werven om te scholen tot veiligheidscoördinator. Dan liggen de kosten lager en de veiligheid is toch gegarandeerd. Maar daar wou de minister niet van weten."

Sinds 1 mei moet voor elk bouwwerk van meer dan één miljoen frank een veiligheidscoördinator worden aangesteld, zodra er meerdere aannemers werken. Het gaat om een Europese verplichting van 1993, die het aantal arbeidsongevallen moet terugdringen. (VV)