Direct naar artikelinhoud

FPC Gent stuurt patiënt terug naar gevangenis

Een patiënt van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent (FPC Gent) wordt vandaag terug naar de gevangenis gebracht. 'Als dit systematisch gebeurt, dan is dat een probleem.'

Het is de eerste patiënt die het FPC Gent terugstuurt naar de gevangenis. De man viel vorige zaterdag een begeleidster aan tijdens de wandeling met een zelfgefabriceerd mes. Hij hield de vrouw in een wurggreep en zette het mes op haar keel, zo laten verschillende bronnen weten.

Uiteindelijk kon de man overmeesterd worden, waarna hij naar een prikkelarme kamer werd gebracht. De isolatiecellen van het centrum zaten op dat moment vol, mede doordat er die week al verscheidene incidenten waren geweest. De patiënt wordt deze ochtend naar de gevangenis gebracht.

Time-out

Hoe dan ook is de transfer opmerkelijk, want FPC Gent ging er steeds prat op geen patiënten terug naar de gevangenis te sturen. "Dat blijft onze visie", benadrukt het centrum. "Tenzij een incident duidelijk voorbereid, gecontroleerd en doelbewust is én de integriteit van de staf dermate wordt aangetast dat een time-out noodzakelijk is." FPC Gent benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

De vrees leeft nu bij het personeel dat deze zaak andere patiënten op ideeën zal brengen. Heel wat geïnterneerde mannen in het FPC Gent willen graag terug naar de gevangenis, maar krijgen daar niet de toestemming voor. "Persoonlijk vind ik dat geen goeie zaak", zegt professor criminologie Freya Vander Laenen (Universiteit Gent). "Als iemand echt niet behandeld wil worden, dan is terugsturen een optie."

Dat FPC Gent een patiënt terugstuurt, vindt ze niet per se een slechte zaak. "Het is aan het centrum om hieruit te leren. Hadden ze dit vertrek kunnen vermijden? Belangrijk is dat dit een uitzondering blijft. Als het systematisch voorvalt, dan ontstaat een probleem. Dan is het van belang dat ze een structurele oplossing zoeken."