Direct naar artikelinhoud

Kok van beste restaurant ter wereld 'gestorven van stress'

Hij gold als een fonkelende ster aan het gastronomische firmament. Een echte topper. En een workaholic. De 32-jarige Deen Martin Sten Bentzen die in het beste restaurant ter wereld heeft gewerkt, is gestorven aan een hartinfarct ten gevolge van stress.

De prestatiedruk is hoog, de concurrentie hard. Wie tot de gastronomische elite wil behoren, moet werkelijk alles geven. Bentzen stierf op 27 februari omdat zijn hart het begaf. De gastronomische wereld verkeert in rouw.

Zijn zus Nina Bentzen schrijft op Facebook: "Mijn broer stond onder enorme druk. Zijn geweldige hart kon het niet meer aan. Het stopte plots met kloppen. Hij stierf van de stress."

Martin Sten Bentzen was een enthousiaste ambassadeur van de zo geprezen Scandinavische keuken. Op zijn 28ste was hij opgeklommen tot souschef van het vermaarde restaurant Noma in Kopenhagen, dat meerdere jaren op rij werd uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld.

Na Noma ging hij ervaring opdoen in andere sterrenrestaurants. In juni vorig jaar werd hij chef-kok in de Napa Winebar and Kitchen in Shanghai. "Ik ben zo gelukkig", klonk het toen op LinkedIn.

Vijf dagen na de dood van de jongeman staat op de website van het restaurant nog steeds te lezen dat Napa Winebar and Kitchen dankzij Bentzen een hoger niveau haalde.

Ook Noma-chef René Redzepi is er het hart van in. "Bedankt voor alles wat jij voor ons gedaan hebt. Bedankt om zo'n goede vriend en souschef te zijn, dat je laatste reis een hele goede mag zijn", luidt het op zijn Facebookpagina.

Naast het verdriet heeft de familie Bentzen nog een bijkomende zorg. Om het lichaam van Martin te laten overkomen van Shanghai moet 12.000 euro betaald worden. "Mijn moeder is gepensioneerd, ik studeer, wij hebben het geld eenvoudigweg niet", meldt Nina Bentzen.

Ondertussen kan de familie een zucht van opluchting slaken. Vrienden en kennissen en heel wat andere Denen zijn bijgesprongen om de repatriëring te bekostigen. "Eindelijk kan ik in alle rust rouwen. Ik weet nu zeker dat Martin naar huis zal komen", besluit de vrouw.