Deze Belgen zijn ongerust over winst van Trump

Bedrijven in ons land die veel exporteren naar de Verenigde Staten zijn ongerust over de uitkomst van de stembusslag van de Amerikaanse verkiezingen. Ze vrezen dat als Donald Trump het haalt, het voor hen veel duurder zal worden om zaken te doen met de VS. En als de dollar daalt en de olie duurder zou worden, zal iedereen het voelen.

Van elke zes ton goederen die uit de haven van Antwerpen vertrekt, is één ton bestemd voor Noord-Amerika en vaak ook afkomstig van Belgische bedrijven. Vooral de bedrijven die naar de VS exporteren zijn ongerust over de uitkomst van de verkiezingen.

“Wij leven van de export", zegt Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen op VTM Nieuws. "Tachtig procent van onze groei hangt ervan af. Een op de zes banen in Vlaanderen is gelinkt met een exporterend bedrijf. Wat er in Amerika gebeurt, is van uitzonderlijk belang.”

"Onvoorspelbaar en gevaarlijk"

De bekende topondernemer Roland Duchâtelet ziet het erg zwart in. Zijn chipbedrijf Melexis heeft vestigingen in de VS. "Vooral Donald Trump wil de Amerikaanse economie afschermen van de rest van de wereld. Hij is onvoorspelbaar én gevaarlijk."

“Als je kijkt naar de geschiedenis, zoals Hitler en Stalin, die waren ook helemaal niet normaal. Er zijn toch nog altijd mensen die daarop stemmen en niet inzien dat het om gevaarlijke mensen gaat", waarschuwt hij.

Ook andere bedrijfsleiders houden er rekening mee dat Trump een impact kan hebben op alle bedrijven hier, zelfs als ze niet exporteren naar de VS. “Geopolitieke spanningen hebben een invloed op de olieprijzen. Als de olieprijzen stijgen, dan gaat onze concurrentiekracht weer achteruit. We krijgen toch wel wat signalen vanuit bedrijven die de verkiezingen op de voet volgen”, zegt Timmermans nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen