Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever herdenkt slachtoffers Van Themsche

Antwerpen staat vandaag stil bij de racistische moorden die de stad exact tien jaar geleden tot stilstand brachten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) herdenkt de slachtoffers in een open brief.

Op 11 mei 2006 bracht de toen 18-jarige Hans Van Themsche de tweejarige peuter Luna Drowart en haar oppas, Oulematou Niangadou, om het leven. Songül Koç raakte door een geweerschot ernstig gewond. "Ze wordt neergeschoten omdat ze een hoofddoek draagt", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever in een open brief. "De vrouw wordt doodgeschoten, koelbloedig, enkel om haar huidskleur. Het meisje volgt, enkel omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is."

Tijdloze perversie

De Wever spreekt van "gewelddadig extremisme" en "een tragedie die we nooit mogen vergeten". "De waanzin sloeg die dag toe. Wie zich overgeeft aan gewelddadig extremisme ziet anderen niet als medemens, zelfs niet als mens. Gewelddadig extremisme rechtvaardigt moord en verheft het zelfs tot een moreel goed. Die perversie is helaas van alle tijden. Als burgemeester blijf ik dit gevaar bestrijden. Dat is mijn plicht."

Vandaag zulen om 11.30 uur de klokken van de kathedraal driemaal luiden en zal de beiaard een herdenkingslied spelen. Volgens De Wever moet 11 mei 2006 de stad herinneren aan "onze rol als burgers van deze stadsgemeenschap". "Respect betonen voor elkaar, racisme en geweld veroordelen, de nadruk leggen op wat ons verbindt. Ik droom meer dan ooit van de stadsgemeenschap waarbij iedereen betrokken wordt en die onze culturele, religieuze en andere verschillen overstijgt. Maar vandaag zijn mijn gedachten toch vooral bij Songül Koç en bij de families van Oulematou en Luna."