Direct naar artikelinhoud

Gent stimuleert volkscultuur

cultuurbeleid

450.000 euro voor amateurtheater en wijkzalen

Het Gentse stadsbestuur wil het volkstoneel opnieuw stimuleren en trekt daarvoor 450.000 euro uit. Dat geld gaat onder meer naar de amateurtheaters, de renovatie van wijkzalen en een experiment om het volkstoneel uit zijn verstarring te halen.

Gent

Van onze medewerker

Jan De Smet

Die plannen, die opgenomen zijn in het Gentse Cultuurbeleidsplan, werden gisterenavond door cultuurschepen Sas van Rouveroij (VLD) aan zijn collega's in het schepencollege gepresenteerd. De Morgen kon ze al inkijken.

Het Gentse beleid interpreteert het begrip volkscultuur zeer ruim en wil alle initiatieven daarrond inventariseren. Vijfduizend euro wordt uitgetrokken voor een werkgroep die tegen 1 januari 2005 een plan klaar moet hebben om de Gentse volkscultuur te promoten bij de achterban. Een enquête zal peilen naar de publiekstevredenheid over de genomen initiatieven. Het jaar daarop zet de stad 5.000 euro opzij om de uitkomst daarvan te implementeren.

Het volkstoneel wordt gezien als een belangrijke uiting van die levende volkscultuur. Men zoekt aansluiting bij de traditie die bestond ten tijde van Romain De Coninck. Een schrijfopdracht voor een eigentijds Gents volkstheaterstuk moet de huidige verstarring en teruglopende bezoekersaantallen counteren. Bob De Moor kreeg 5.000 euro om Robert en Bertram te hertalen. De productie zal tijdens de Gentse Feesten van 2004 te zien zijn in de Minard. Die stadsschouwburg werd voor drie opeenvolgende jaren in de maand december toegewezen aan Goe Weere an de Zuid, het gezelschap van Dirk Lajoie. Die heeft zich geëngageerd om een beleid uit te bouwen waaruit een gemoderniseerd Gents volkstoneel moet groeien.

Onder de Gentse amateurgezelschappen werd in 2003 een bedrag van zo'n 25.000 euro verdeeld. Dat budget werd gelijk verdeeld over repetities en voorstellingen.

De stad ondersteunt ook het project dat AMSAB (Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging) in 2005 gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan opzet. Over de figuur van Romain De Coninck zal een tentoonstelling, een publicatie en een theaterproductie worden georganiseerd. Die laatste wordt met 5.000 euro betoelaagd. Een combiticket moet intussen zorgen voor een grotere mix onder de theaterbezoekers. Bij de aankoop van een ticket voor een voorstelling van een volkstheater krijgt de bezoeker een gratis kaartje om een voorstelling van een gesubsidieerd gezelschap bij te wonen. Ook het omgekeerde geldt. Wat de infrastructuur betreft, maakt het beleidsplan 2002-2007 gedurende drie jaar telkens 150.000 euro vrij voor de renovatie van drie Gentse wijkzalen.

Ook tentoonstelling en boek over figuur van Romain de Coninck gepland