Direct naar artikelinhoud

De eenzame fietser die zichzelf een weg baant

chiclaboebp maakt schizofrene droomshow over het zelf

theater

Chiclaboebp is één van die vele kleine initiatieven die in de marge van het professionele theaterpeloton een eigenzinnige koers rijden. Zonder grote sponsor, maar recht op de trappers. Het unieke aan dit initiatief is dat het een eenmansploeg betreft. De tekstschrijver, de regisseur, de muzikant en de acteur, allemaal heten ze Johan Derycke. Vorig jaar bracht deze West-Vlaming in El ahora passado het relaas van een wielrenner die niet kan kiezen tussen zijn vrouw en zijn fiets en uiteindelijk zichzelf tegenkomt. Nu is hij terug met El ahora presentado.

De voorstelling begint met een filmbeeld waarin de renner van toen, Didier Vankorehem, in z'n zetel zit te dutten en uit hem een presentator oprijst. Het is de eerste van een lange reeks ik-transformaties in een schizofrene droomshow op de scène en op doek. Het inleidingsbroertje van professionele afscheidnemer Xavier De Baere uit Morgen Maandag legt, met hetzelfde lispelende toontje en dezelfde krakkemikkehakkel-taal, tv-contact met een andere presentator, die dan nog een andere interpelleert, enzoverder. Het is hen allen te doen om het presenteren op zich, niet om het zinnig beantwoorden van de vraag hoe de toestand ter plaatse is. "De toestand ís", hij is enkel het betekenisloze nu. Net zoals de presentatoren nooit echt vooruitkomen, reiken ook Deryckes eerste absurdistische taalspelletjes en komische gags niet verder dan gemaakt-grappige aanzetten. Ze slaan op niets en dat is ook de bedoeling.

Naarmate de puzzel doorheen korte fragmenten verder ingelegd wordt, wordt duidelijk dat de betekenis gezocht moet worden in steeds terugkerende elementen. Er is de zee, het weerbericht en de wielerrit waarin Vankorehem op kop ligt. De verschillende typetjes die Derycke de revue doet passeren, dragen ook allemaal het zwart-witgevlekte koeienmotief van de slaapzetel van de renner.

Er worden met simpele keukenklanken, boerderijgeluiden en Indische belletjes hele symfonieën gemaakt. De livenummers duren echter te lang om hun melancholische insteek in de show volledig te doen slagen. El ahora presentado combineert Strindbergs Droomspel met het surrealisme van Dalí. Het is een kronkelende reis naar de diepte van de menselijke psyche. Getuige daarvan de vele spiegelingen en verdubbelingen in het beeld én de psychedelische 3D-glijvlucht door de tunnel van Vankorehems alter ego's. De kunsten van videomakers Pieter Coussement en Tim Devis verrijken het geheel in meerdere opzichten. Film en theater zijn nog niet vaak zó creatief en ingenieus in elkaar vervlochten. Conceptuele ideeën zijn er genoeg, en talent ook, maar de eenzame fietser Derycke moet nog werken aan zijn eindsprint.

(WH)

WAT: El ahora presentado WIE: Chiclaboebp WAAR EN WANNEER: Vanavond, morgen en zaterdag bij de Vieze Gasten, Reinaertstraat 125, Gent (09/237.04.07)ONS OORDEEL: Ondanks een valse start en een zwakke eindsprint, toch een bijzonder creatieve en surrealistische totaalshow.